Falun, Borlänge, Säter!

Hej!
Idag gjorde jag och Aston en historisk tripp genom Falun, Borlänge, Säter.
Vårt första stopp var Falu Koppargruva.
Falu gruva belägen cirka en kilometer sydväst om Falun. Brytningen inleddes eventuellt så tidigt som 800 e.kr och upphörde 1992. Gruvan var under sin storhetstid en av Sveriges största gruvor och är sedan år 2001 ett världsarv. Förutom koppar har i gruvan även brutits sulfidmalmer, zink, bly, vismut, silver och guld.
 Stora stöten, som är 1,6 kilometer i omkrets och 95 meter djupt. Mirakulöst nog omkom ingen i raset eftersom helgdagar, bönedagar och söndagar var arbetsfria vid gruvan. I början av 1700-talet utrustades gruvan med maskiner som tillverkades av Christopher Polhem. Nya ras 1833 och 1876 utvidgade stora stöten ytterligare.
Kopparbrytningen i Falun påbörjades redan under vikingatiden och upphörde den 8 december 1992. Gruvans namn Kopparberget kompletterades på 1600-talet med tillägget "stora", för att skilja den från andra koppargruvor. Under 1700-talet var den världens största koppargruva.
 Att gruvdriftens biprodukter kunde användas som rött pigment är känt sedan mycket länge och finns belagt i källor från 1500-talet. Mer organiserad tillverkning av rödfärgspigment påbörjades 1764.
Människan har använt röd järnoxid som färgpigment i tusentals år, mest känt är grottmålningarna i södra Frankrike och norra Spanien. Gammal är också kunskapen att metallsalter bildas i gruvor med svavelhaltiga malmer. Slammet ger efter torkning ett gult färgämne, järnockra, som i sin tur blir rött efter upphettning
1992 stängdes Falu Gruva efter mer än tusen års brytning. Det enda som återstår är tillverkningen av det röda pigmentet och kokning av Falu Rödfärg.
Nu tillverkas 500 ton pigment som blir till 1.900.000 liter Falu Rödfärg (år 2012).
Råvaran räcker bortåt 100 år till,
Vi lämnade falu gruva och åkte vidare mot Borlänge.
Vårt nästa stopp blev Ornäsloftet där Gustav Vasa sprang för sitt liv ifrån dansken
Ornäsloftet är förknippad med Gustav Vasas strapatser i Dalarna vintern 1520-1521. Gustav Vasa var då i 25års åldern och hade rest till Dalarna för att värva dalkarlar till en resning mot Kristian || av Danmark.
 
Kristian hade krönts till kung över Sverige den 4de November 1520 i Stockholm.
Några dagar senare lät han avrätta omkring 80 personer inom svensk aristokrati, däribland Gustav Vasas far. Händelsen kallas Stockholms Blodbad. I början av December dök Gustav upp i Rankhyttan och strax därefter i Ornäs.

Under sin flykt från danskarna i november 1520 lämnade Gustav Vasa Rankhyttan för att gå längs sjön Runn mot Ornäs. Där bodde en gammal kamrat från tiden i Uppsala, Arendt Pehrsson Örnflycht, och hans hustru Barbro Stigsdotter. Enligt traditionen stödde Arendt och hela hans släkt kung Kristian. Gustav ska ha blivit vänligt mottagen och beretts sovplats i gårdens loftkammare.

Arendt Persson for iväg för att få hjälp med att tillfångata Gustav nästa dag. Barbro Stigsdotter började ana oråd och tillsammans med drängen Jakob Jakobsson hjälpte hon Gustav att fly från gården genom dasset på loftets baksida. Med Jakob som kusk begav sig en släde med Gustav ut över sjön Runn mot Svärdsjö. "Det sägs att Arendt trots detta fortsatte att dela säng med sin hustru, men att han aldrig mer talade till henne". Detta är en sägentradition från 1600-talet som användes av Anna Maria Roos. I Peder Svarts krönika är det i stället Arendt Perssons svärfar som är förrädaren med dansktycke. Nutida forskningsresultat tyder på att Arendt Pehrsson Örnflycht inte alls förrådde Vasa. När Vasa blivit kung belönades också Arendt medan hans far dömdes till döden, "för det uppenbara förräderiet mot vårt fosterland". 

 
Färden fortsätter mot Torsångs kyrka med anor från medeltiden.
 Kyrkogården omges av en stenmur som, förutom en estetisk och tomtmarksvisande funktion, även har till uppgift att skydda mot översvämning, när vattenståndet i Runn är högt. På muren finns högvattenmärken inritade.
 
Utanför kyrkan står en klockstapel från 1576.
 Jag lämnar Aston i bilen och går i kyrkan som tur nog var öppen!
 
Bland utvändiga utsmyckningar märks även den på vänstra gaveln stående mansfigur, som traditionen utpekat som "Tor" eftersom platsen troligen varit en offerplats just till asaguden Tor, men som snarast torde symbolisera S:t Olof på en av pilgrimsvägarna till Nidaros, vilken gick förbi Torsång. Samma väg förbi Torsång tog även Gustaf Vasa på sin vandring mot Stockholm.
 
Vi lämnade den vackra kyrkan men först måste vi tända ett ljus för att skänka en tanke till våra nära och kära.
 Vi lämnade Borlänge kommun för en kort resa till Säter och mentalsjukhuset som finns där.
Kända patienter genom åren inkluderar bland andra Tomas Quick (Bergwall) och Lars-Inge Svartenbrandt.
I nästan ett decennium vårdades Svartenbrandt på Säters rättspsykiatriska klinik.
 
Tomas Quick erkände ett trettiotal mord som skulle ha begåtts i Sverige, Norge, Danmark och Finland mellan år 1964 och 1993, och han dömdes för åtta av dem. Sedan 2013 är han frikänd från samtliga.
Bergwall intogs 1970 på Säters sjukhus med diagnosen persona immatura, det vill säga antisocial personlighetsstörning. Han vårdades för sin persona pathologica till 1977. I slutet av 1980-talet hade Bergwall, enligt vad han berättade vid rättspsykiatrisk utredning 1991, ”sexuella kontakter med unga pojkar”, och återupptog psykologsamtal på Säters sjukhus på egen begäran våren 1989, på grund av en ''rädsla att förlora kontrollen''.
I juni 1991 dömdes Bergwall till sluten psykiatrisk vård efter bland annat ett grovt rån. Rånet var ett gisslandrama som Bergwall genomfört tillsammans med en 16-årig kompanjon den 14 december 1990. Bergwall höll en familj som gisslan medan hans medbrottsling tvingade pappan i familjen att ta ut 245 000 kronor. Bergwall uppges ha hotat familjen till livet och huggit med en kniv i väggarna samt i en säng där ett barn låg och sov. År 1991 hamnade Bergwall på Säters sjukhus, diagnosticerad med personlighetsstörning av klyvnadstyp. När Quick häktats misstänkt för bland annat rån, gjordes 1991 en utredning där Quick av läkaren Marianne Kristiansson fick diagnosen ”personlighetsstörning med personlighetsorganisation på borderlinenivå i kombination med allvarlig impulskontrollstörning och sexuellt perverterat beteende med sadomasochistiska drag”.
Vi beger oss in på museet för att få mer information.
 
Detta verktyg användes till lobotomi.
Genom ett kirurgiskt ingrepp skedde en blockering av ledningsbanor till pannloben. Effekten var omedelbar på operationsbordet. Ofta förändrades patientens personlighet och den blev oftast slö och initiativlös. Ingreppets mål var att göra en orolig patient passiv och lätthanterlig och att lindra svåra tvångssymptom.
Här prövar jag på en elbehandling.
Till Säters sjukhus kom metoden 1941. Den ordinerades först för alla typer av diagnos och utan att patienten var sövd. Behandlingen utgick ifrån antagandet att kramperna motverkade schizofrena sjukdomssymptom.
På alla sinnessjukhus har funnits enstaka patienter, starka personligheter som trots svåra omständigheter med egna uttryck och med stark integritet ägnat sig åt kreativt arbete.
Många patienter måste stjäla sig till både material och tid för att kunna ägna sig åt egen skapande verksamhet. De tog vad som hittades, allt ifrån brevpapper till brädlappar.  Genom arbetet patienterna fick göra hos sjukhusets hantverkare kom dom ofta över material till sina skapelser. Patienterna fick inte måla och uttrycka kreativa tankar då dom kunde provisera andra patienter.
Summan av kardemumman mellan tummen och pekfingret så har det varit en spännande dag.
Hej så länge!
 
 
 
 
 
 
 
 
Aston - asaguden - borlänge - dalarna - falun - gustav vasa - historia - kyrka - lars-inge svartenbrandt - medeltiden - pilgrimsvägarna - steve - stevekanalen - steves.blogg.se - stockholm - tomas qvick - tornur - torsång - äventyr
3

Bensåsgruvan!

Hej!
Idag på morgonen så tog jag och Aston bilen och körde mot Garpenberg  som är en tätort i Hedemora kommun, Dalarnas län.
Orten hette tidigare Dala-Finnhyttan och namnet Garpenberg syftade då på Garpenbergs socken. Namnet Garpenberg kommer från ordet "garpar" som var de tyskar som utvecklade gruvdriften. Även finnar, samer och valloner har haft en viktig roll i gruvbrytningens historia.
Och det är en gruva som lockar oss speciellt och det är Bensåsgruvan.
Platsen kallas även Morfars ort efter en mångsysslare som lät ta upp gruvorten på 1800-talet. De första 50 meterna har tillkommit genom tillmakning, en uråldrig metod att hetta upp berget med eld så att det blev sprött där berget sedan kunde brytas med spett eller något annat redskap.
Jag vet att inne i gruvan så bor det fladdermöss och det ska bli roligt att få se dem!
Vi följer stigen som tar oss allt längre in i skogen. 
Och ganska så snart så är vi framme vid vårt mål.
Aston får vänta utanför gruvan det är för trångt för oss båda och jag tror att han föredrar det.
Jag tänder upp facklan som jag gjort av ett par jeans, och går in.
Det känns spännande och jag känner mig taggad. Det är kallt ,och det är ganska så blött jag har dåliga skor för detta, nästa gång tar jag med mig gummi stövlarna men nu finns det ingen återvändo.
Och jag är glad att jag fortsatte, där hängde det fladdermöss och sov.
Fladdermössen var verkligen söta.
Jag går ut ifrån gruvan och låter fladdermössen sova i fred.
Jag är blöt om fötterna så jag måste göra upp en eld och torka dom.
 Det finns ett vindskydd inte så långt ifrån gruvan som vi tar sikte på.
Nu börjar man bli torr om fötterna, det är alldeles tyst i skogen, himla skönt.
Jag kokar lite kaffe och tittar på bilderna i från gruvan vilken upplevelse!
Jag kan verkligen rekommendera ett besök hit men glöm inte ficklampa och stövlar, och glöm inte att ducka om du väcker någon av fladdermössen som sover i gruvgången.
Summan av kardemumman, Morfars ort vilken pärla!
Hej så länge!
 
1800-talet - Aston - berg - eld - fladdermöss - foto - garpenberg - grotta - gruva - gruvgång - gruvor - kaffe - morfars ort - steve - stevekanalen - steves.blogg.se - upplevelse - vindskydd

Hofors!

Hej!
Igår var jag och Aston ute och körde, vi var sugna på äventyr så vi körde mot Hofors.
Hofors är en tätort i Gästrikland och centralort i Hofors kommun, Gävleborgs län i närheten av landskaps-/länsgränsen till Dalarna.
Orten var dock sedan vikingatiden vallområde för bönderna i Torsåker, som på somrarna tog dit sina djur och hade dem på sommarbete. Bruket utvecklades sedermera till en modern industriort med ett stålverk.
Hofors är uppbyggt kring stålindustrin med anor i ett gammalt järnbruk från 1600-talet. Hofors omnämns för första gången 1549, då som Hoffors.
 
Vi åkte efter riksväg 68 det var en fin förmidag och vi var taggade!
efter en stunds körning så ser jag en skyllt där det står Kalkbrott och bestämmer oss för att svänga av och följa vägen. tillslut så kommer vi fram till Kalkbrottet, Verkligen en fridens plats!
 
Walls kalkbrott har anor sedan 1700-talet och kalkbrytningen pågick fram till mitten av 1900-talet.

Sedan fylldes brottet med ett beredskapslager för stenkol, men 1986 tömdes brottet på kol och vattenfylldes. I dag är det 500 meter långa, 20-30 meter breda och ca 25-30 meter djupa dagbrottet en imponerande påminnelse om förfäders slit, arbete och företagsamhet i en gammal bergsmansbygd.

 
Vi fortsatte vår vandring
Vi åker vidare.
I Storberget, vid sjön Gösken söder om Hofors, har man brutit järnmalm sedan medeltiden. Först i öppna dagbrott, och så småningom i allt djupare schakt och längs vindlande gruvgångar.
Gruvan i Storberget är den kanske mest fascinerande av Järnrikets många sevärdheter. Du går in genom Stollgången, en 265 m lång tunnel, som öppnades i slutet av 1700-talet för att leda ut grundvattnet och göra utforslingen av den brutna järnmalmen enklare.
Inne i gruvan, 45 meter under jord, är det mörkt, fuktigt och tyst. Här ligger isvallar och snöhögar kvar långt in på sommaren. Det skimrande ljuset från dagbrottet skapar en förtätad stämning i de delvis ihoprasade gruvsalarna, de vattenfyllda schakten och lämningarna av en hästvandring som en gång användes för uppfordring av malm. 
Efter att vi utforskat området så sätter vi oss ett tag och njuter av solen och naturen.
Vi åker vidare .
Långnäs anrikningsverk är ett malmfält med fyra före detta järngruvor i Långnäs i Hofors kommun, Gävleborgs län. Området ligger cirka 5 km sydost om Hofors, i ett område rikt på nedlagda gruvor, inklusive Vingesbacke och Storbergets gruvor
(däribland Stollgruvan/Stillagruvan, Storgruvan, Fräkengruvorna och Johannesgruvan).
 Första gången gruvdrift i Nyäng finns noterat är 1646, men gruvdriften kom igång ordentligt först 1785.[ Gruvorna försåg Hofors bruk med högkvalitativ och fosforfattig järnmalm. Området är dock i viss mån svår att bearbeta, då berggrunden är rik på sprickor
Långnäs anrikningsverk togs i bruk 1910, men brann ner 1935. En snabb återuppbyggnad gjorde att det kunde börja användas igen samma år. Verket byggdes ut 1954 med krosshus, stångkvarn och finsligavdelning. Verket använde marklutningen för att med gravitationens hjälp transportera den bearbetade malmen inne i verket. Verket lades ner i samband med Vingesbackes nedläggning 1980. Idag är anrikningsverket tömt invändigt på maskiner och dylikt. 
 Vi åker vidare.
 Några mil öster om Falun  i vackra Sundborn socken ligger Korså Bruk med anor från 1842.
Ett järnbruk där det mesta är sig likt då all verksamhet var i full gång. Dom 5 stora vattenhjulen står där än, och likaså hamrarna, och kraftverket - Sveriges äldsta bevarade 
Och så byn runt bruket, där människor levde och arbetade. Den gamla skolan, lanthandeln, missionshuset, timmerlängorna där Smederna bodde och Herrgården där Patron huserade: Allt finns kvar.
 Att göra en resa hit är som att göra en tidsresa mer än 100 år bakåt i tiden.
 Vi följde en stig som skulle ta oss till en kolmila.
 Nu var vi verkligen djupt inne i skogen.
Vi kom fram till kolmilan som stod så vackert i skogen.
Det har vart en toppen dag!
Vi går mot bilen och får då syn på den här killen/tjejen som ligger bara några meter ifrån bilen.
 Summan av kardemumman så var det en härlig dag med äventyr och skönt väder.
Hej så länge!
 


 

 

 

Aston - dalarna - falun - gruvor - gävleborgslän - herrgård - hofors - kalkbrott - kolmila - långnäs anrikningsverk - missionshus - smederna - steve - stevekanalen - steves.blogg.se - storbergets gruvor - äventyr
5