Promenaden i spökbyn

Hej!
Idag på förmidagen så åkte jag och Aston ut på en tur som tog oss runt en massa orter som slutar på Bo
 bla, Knutsbo, Spjutsbo, Erik-Matsbo, Stubersbo.
Efter en tids körning på skogsvägarna så står det ett rådjur mitt på vägen jag saktar ner och får se ytterligare ett rådjur. Aston börjar att skälla så rådjuren blir stela av skräck jag sträcker mig efter kameran
som ligger i väskan som ej är monterad så allt känns som en evighet att få i hop kameran
så dem han springa men jag fick dessa bilder.
 
Nästa gång så har jag kameran monterad och klar.
 
Vi fortsatte vår färd, och efter ett tag så kom till Olofsfors, där var det en massa tomma övergivna hus så vi blev såklart nyfikna och stannade till ,Aston var ivrig och ville ut med detsamma!
 
Vi gick ut från bilen och jag måste säga att det känns underligt men samtidigt spännande att promenera i  denna spökby. Jag läste på och fick då reda på att denna lilla by byggdes för baltiska flyktingar 1940. Senare under åren har man haft platsen som en rekreationsort för trötta husmödrar, men uppsvinget fick man under senare delen av 80-talet då flyktingströmmarna var omfattande.  Invandrarverket lät rusta hela anläggningen; bland annat öppnade man ett dagis i den stora centralbyggnaden.  Fastigheten är på över åtta hektar och lägenheterna finns dels som marklägenheter, dels i flervåningshus. Nåpgot enstaka hus har rivits under årens lopp, men någon verksamhet har det inte varit på Olofsfors sedan invandrarverket stängde i början av 90-talet. 
Och alldeles intill låg denna lilla stuga
Och en hög med hus.
Efter denna lilla visit så bestämde vi oss för att utforska skogen.
Aston älskar att vara i skogen, lika så jag.
Vi gick å gick, och så fick vi syn på denna finna stuga.
Stugan stod mitt i skogen det verkar som om ingen har vart här på år och dar .
Bild tagen innefrån stugan 
 Vilken ordning
Summan av kardemumman så var promenaden i spökbyn ny erfarenhet som blandades av förtjusning och skräck, att det finns sådana platser som bara står är för mig en förundran.
Hej så länge!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Aston - foto - knutsbo - rådjur - spjutsbo - stevekanalen - stubersbo - äventyr - övergivet - övergivnaplatser
5
Jessica Högberg

Oh, där har jag åkt igenom en sommar...
Känns som att den där spökbyn skulle kunna behövas nu??
Fina bilder!

Svar: Jo det känns ju som så! tack så mycket:)
Steve

Anonym

Jag jobbade där sommaren -74 då tillhörde det Säters sjukhus.
Kommer inte ihåg hur länge det var öppet, men jag är glad att det inte finns kvar.Det var en blandning av psykiskt, fysiskt och funktionshindrade.
De stackars människorna som bodde där behandlades väldigt illa...jag var där i sex veckor sen fick jag nog, gick till den elaka föreståndarinnan och talade om att nu går jag hem :)

Svar: Det gjorde du rätt i. Måste vart hemskt och jobbat där när dom stackars människorna behandlades illa.
Steve

Anonym

Kolla oshofors.nu. Där står det mer om Olofsfors idag.

Svar: Okej! det ska jag göra.
Steve

Lisa

Oj! Är det verkligen helt övergivet? Jag trodde att ett hippiekollektiv av något slag som sysslar med meditationskurser hade köpt upp hela anläggningen.Kanske är det de som kallade sig Oshofors? Men om det var helt öde när du var där måste de ha flyttat.

Svar: Ja det var övergivet när jag var där. Dom måste ha flyttat precis innan eller nått för tomt var det.
Steve

monika

hej hej jag är själv intresserad av gamla hus och sneglar extra när man åker förbi tomma hus.. Nu ska jag och min karl åka i sommar och kika lite och fota... nu blev vi liksom två att vara intresserade... Du har väldigt fina bilder.... MOnika.. har bott i norberg och nu blev jag extra nyfiken på att besöka sjukhusset där.. Har en del andra ställen jag vill utforska.. Delar gärna med mig om jaG hittar platser du inte hittat.. ha det bra