Långgruvans sommar.

Hej!
Igår på förmiddagen så låg jag och tänkte på gruvbyn som ligger inne i skogen mellan Andersbenning  och Kärrgruvan.
Vi har varit där engång tidigare men inte sommartid så det får bli ett besök till Långgruvan.
 
Långgruvan är en gammal och ganska djup gruva. Den påbörjades som så många andra gamla gruvor som dagbrott, och stora öppna stötar finnes ännu delvis kvar, även om de kanske används som störtschakt för gråberg till fyllning under den tid igensättningsbrytning förekom.
 
Det finns bara ruiner kvar av gruvsamhället idag. Detta samhälle hade sin blomstringstid på sent 1800-tal tills i mitten på 1900-talet så mycket järnmalm har brutits i dessa gruvor.strax före första världskriget lär det ha bott närmare 400 personer här. I April 1944 inträffade ett ras som slukade 600 kvadratmeter skog och detta i kombination med hårdnande konkurrens från större fyndigheter i trakten ledde till nedläggning 1948. Den sista familjen flyttade 1958. 
 
 Vi följde pilens riktning och promenerade upp mot ruinerna det som engång vart ett fungerande gruvsamhälle.
Gruvbyn utvecklades sakta men säkert. Det byggdes en skola för barnen, även en butik har funnits.
 Vi behöver inte gå så långt innan man ser spår av det lilla samhälle som engång var så levande.
Buskar och sly hade tagit över och mossan frodades.
Vi fortsätter vår promenad.
Sedan gruvdriften lagts ner blev bostäderna använda av skogsarbetare en tid.
Vi kommer fram till en av gruvorna, den är inte vattenfylld som gruvor vanligtvis är.
 Gruvhålet måste ha vart vattenfyllt när någon dumpat sin bil och sin husvagn här.
Ja här har man inte tänkt på miljön och att det finns bilskrot av en anledning.
Det är tråkig syn för ögat och det ligger skrot lite varstans i gruvan.
Vi lämnar gruvan och fortsätter våran promenad.
Vi vände och gick uppåt och efter en stunds vandring så ser vi kvarlämnade byggnader.
Runt 1960 tar till sist ägarna (Fagersta bruk ) beslutet om att riva/bränna ned alla hus. Kvar idag står smedjan och transformatorstationen. Båda 2 mycket förfallna.
 
 
Aston jagade fjärilar så det är bara att hålla i hårt.
Aston fångar inte någon fjäril men det är roligt att jaga dom.
Vi går vidare och inte långt ifrån så får vi syn på nästa ruin.
 
 
Det ska ha funnits 35 bostäder här men det enda man kan se av dessa är grunderna.
Vi går vidare och följer vägen uppåt, vi kommer allt längre in i skogen och jag känner att det är dags att vända om men nu vet jag att skogen är djup och det passar oss när vi ska leva i skogen några dagar men det tar vi sen.
Vi går tillbaka mot bilen det har varit en trevlig förmiddag och så har vi plockat mycket blåbär och vildhallon som det finns mycket av här i skogen runt ruinerna. 
Tack och hej ,vi ses!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1800-talet - 1944 - Andersbenning - Aston - bil - blåbär - bostäder - butik - byggnader - djup - dumpat - fagersta bruk - familj - fjärilar - foto - färd - grunder - gruvby - gruvor - historia - husvagn - kärrgruvan - leva - levande - långgruvan - miljön - mossa - promenad - ruin - ruiner - skog - skola - skrot - sly - smedja - sommar - steve - steves.blogg.se - sverige - utflyktsmål - utforska - vildhallon
4

Jätturnsgrottan!

Hej!
Igår så tog Aston och jag bilen och körde mot Smedjebacken.
I Smedjebackens kommun ligger det vackra naturreservatet Jätturn och det är dit vi ska.
 Vid naturreservatet så finner man vandringsleder. Liten kalkstensgrotta som man kan ro till, i lånad eka som finns vid sjökanten precis vid grillplatsen och kolarkojan.
 
Under 1700-talet fanns här tre kalkstensgrottor, men endast en kan besökas. Enligt sägnen ska Engelbrekt, Sten Sture den d ä och Drottning Kristina ha besökt grottan och det ska även jag och Aston göra.
 
Jag hade en vägbeskrivning till grottan som vi följde, som lyd: den gamla parkeringen och ingången längs riksväg 50 är avstängd. Åk istället via Pollackssund - Stora Bråfall, antingen via Ulfshyttan eller Smedjebacken. Från parkeringen är det ca 2,5 km till sjön Jätturn.
 
Vi parkerar bilen och följer stigen som tar oss in i den djupa skogen.
Jätturn omfattar skog, ängar och myrar runt tre sjöar; Jätturn, Vitturn och Sävsjön.  
Det var alldeles tyst i skogen du vet så där skönt tyst som det är i en skog.
Fjärilarna cirkulerade runt oss, det var som om dom följde efter oss, jag kunde inte motstå att fota dem.
Dom är så fina med alla sina färger. Vi går vidare på färden mot grottan.
  I reservatets norra del, sydväst om Sävsjön, ligger lämningar efter Lilla Bråfall. Torpet togs upp 1650 och brann ner till grunden 1934.
 
Vi fortsätter att vandra. Vi går uppför och nerför och vi går och går och jag inser att vi har gått fel, vi kommer bara allt längre in i den djupa skogen.
Vi hade plockat kantareller som fanns i överskott efter sidorna så vi glömde helt bort tiden och därför så gick vi så fel, det fanns så mycket kantareller så vi till och med lämnade kvar.
Nu får vi koncentrera oss och hitta till grottan som är vårt mål.
Det är bara att vända och gå tillbaka. Vi hade verkligen gått långt och tillslut så kommer vi fram till en informationsskylt som vi tidigare hade gått förbi i vårt blindo.
Det fanns en karta på informationsskylten över naturreservatet där grottan var utmärkt.
Nu var det bara att följa vägen som leder oss till grottan.
 
Det blir mycket lerig terräng så ett tips är att ta med sig stövlar. Äntligen så kommer vi fram till grillplatsen och ser grottan ,vilken fröjd!
 Vi sätter oss ner och vilar och njuter av vad vi ser.
Det finns en eldstad och en kolarkoja som går att få sin vila i, och i sjökanten så finns det två ekor som man kan låna.
 
Nu är det dags att ro över till grottan. Aston vill inte hoppa i ekan så han får vänta på mig.
Jag börjar att ro över till grottan, det är så vackert här, man blir alldeles lugn och fridfull.
På grottans väggar finns ristningar av initialer, varav de äldsta är från 1600-talet. Jätturngrottan är en av vårt lands äldsta natursevärdigheter.
Grottan är inte stor men ger i alla fall en mäktig känsla att glida in i grottan. Ljuset som kommer in ger en varm härlig mystisk känsla.
Jag sitter i ekan och kollar på alla namnen en bra stund, tillslut så skäller Aston till och jag får ro tillbaka.
Det har vart en bra dag här i Jätturns reservat mycket skog och så blev det mycket kantareller och så  hittade vi grottan tillslut. Nu är det dags att gå tillbaka till bilen.
Vi ses snart igen hej så länge! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

                               

1600-tal - Aston - brann - bråfall - fjäril - fjärilar - fota - grillplats - grotta - historia - jätturn - jätturnsgrottan - kalkstensgrotta - kantareller - mystiskt - skog - smedjebacken - steve - stevekanalen - sävsjön - terräng - torp - utflyktsmål - äventyr - överskott

Djurmoklack!

 
Hej!
Idag på förmiddagen så åkte jag och Aston  förbi Borlänge till Djurmoklack ett naturreservat.
Skogen är varierad med mycket blåbärsris, öppen terräng och är därmed relativt lättvandrad. På vissa ställen finns branta partier där du får ta det försiktigt.
 
Uppe på klacken finns två grottor. Berguvar har tidigare bott i den ena. Grottorna ser du bäst från riksväg 70. Idag häckar pilgrimsfalken vid utsiktsplatsen och har gjort det under många år.
Du har två stigar att välja på för att ta dig till utsiktsplatsen. Antingen går du en brant stig ca 400 m upp mot utsiktsplatsen eller så väljer du en mer lättvandrad, längre stig som är ca 1,5 km.
Området är sedan gammalt välbesökt för sin vackra utsikts skull det finns en slogbod med eldplats.
 
Nu är vi taggade i hopp om att få se grottorna men vi springer runt där klättrar upp å ner men vi får aldrig syn på några grottor.
Länets störta grotta ska finnas här men nästa gång ska jag se den.
När vi kommer upp till utsiktsplatsen så sätter vi oss ner och njuter av den storslagna utsikten nu är vi 350 m.ö.h wow!
Djurmoklack bjuder på en vacker vy över Djurmo i första hand, men du ser en rätt stor del av Gagnefs kommun från klacken 200 m över Dalälven.
Vi sitter där en lång stund, det finns flera berg runt om bygden och finns flera jag är sugen på att bestiga.
Vi bestämmer oss för att gå tillbaka till bilen.
Det är väldigt brant men jag tycker att detta är ett bra utflyktsmål för hela familjen eller kanske för dem nykära.
Vi kommer ner till bilen och kör vidare på våran färd vi åker på väg 70 och får då syn på en skylt som lyder Ingmar Bergmans brygga och naturligtvis så blir vi nyfikna och svänger av.
Ingmar Bergman, som tillbringade ett flertal somrar på 1920-talet i byn. Här har han fiskat, badat och lekt som liten, och från bryggan ser man upp till huset på höjden som hans morfar lät bygga.
Det var gudomligt med ett bad och vilken brygga sen synd bara att den inte kom med mer på bild men gör en utflykt hit så får du se vad jag menar.
 med Dalälven som rinner igenom bygden så vackert.
vi lägger oss på bryggan och torkar i den heta solen.
Vi åker mot säter där det pågår nostalgidagar på dagens program är det veteranmarknad och loppis samt veteranbilsutställning ej nyare årsmodell 1996 men annars så går det prima.
 
Trots den heta värmen så tycker jag att folk verkade glada!
Senare i kväll så är det veteranbils cruising ej nyare bilar än 1986 får delta.
 
 
 
Nu känner vi oss nöjda och ska åka och ta oss ett bad.
Vi ses snart igen hej så länge!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Aston - berg - berguvar - borlänge - brant - dalälven - djurmoklack - gagnef - gammalt - grota - grottor - heta solen - historia - ingmar bergmans brygga - klättrar - leder - loppis - lättvandrad - nostalgi - nostalgidagar - pilgrimsfalk - prima - skogen - slogbod - springer - steve - steves.blogg.se - stigar - taggade - torkar - utflyktsmål - utsikt - utsiktsplats - äventyr
1