Kägleholm!

Hej!
Igår var jag och Aston till Kägleholm slottsruin som ligger i Örebro kommun i Närke på Käglehlmön.
Slottet eldhärjades 1712, bara grundmurarna återstod, numera skyddade av ett tak.
Bosättningar i området fanns redan på 500-600-talen Det vittnar resterna av två fornborgar om. Gården hette från början Tuna
 År 1541 köpte Gustav Vasa gården som då fick namnet Kägleholm. Det var sedan på 1600-talet, närmare bestämt år 1674 som greven och rikskanslern Magnus Gabriel De la Gardie ärvde godset efter sin mor Ebba Brahe.
År 1674 ärvde Magnus Gabriel De la Gardie Kägleholm efter sin mor, Ebba Brahe.  Även fast hans maktställning vid den här tiden redan börjat vackla och hans ekonomi inte var vad den brukat vara påbörjade han ett stort slottsbygge på gården.
I juni 1674 gick man igenom byggnadsplanerna när familjen De la Gardie besökte Kägleholm och byggnadsarbetet startade direkt efteråt. Ledare för bygget var under en längre tid tysken Frans Stimer. Man är lite osäker på vem arkitekten bakom Kägleholm är, man har hela tiden trott att det var Jean De la Vallée, men Tord O:son Nordberg har kommit fram till att även Nicodemus Tessin d.ä. har gjort väsentliga ingrepp i utformningen av trapphus, fasader samt tornhuvar
Efter Magnus Gabriels död 1686 gjordes en förteckning över all lös egendom och den visar att även inom slottets murar var det fint; där fanns bland annat "turkiske tapeter", dyrbara möbler, sänghimlar och otaliga målningar.
Under Karl XII:s krig inkvarterades ryska krigsfångar i Kägleholm, och 1712 brann huvudbyggnaden, visserligen stod murarna kvar men branden förstörde det som fanns kvar av inredningen
Först i våra dagar grävde man ut det som fanns kvar av gamla Kägleholm och för att skydda resterna la man ett tak över den stora källarvåningen. Från De la Gardies tid finns idag ungefär halva norra flygeln kvar.
Så här såg slottet ut i sin storhet innan det eldhärjades 1712.
Nu behöver vi äta och vi åker vidare, inte långt i från kägelholm så stannar vi till vid sjön Väringen och tänder en eld för att grilla korv.
Summan av kardemumman så var det en fin förmidag med intressant historia.
Hej så länge!
 
 
 
1600-tal - Aston - Ebba Brahe - foto - grilla - gustav vasa - historia - korv - kägleholm - kägleholmö - magnus gabriel - mur - murarna - nicodemus - slott - slottsbygge - steve - stevekanalen - tysk - äventyr - örebro län
2

Köppebä!

Hej!
Tidigt igår på morgonen så tog vi bilen och styrde mot Kopparberg.
Kopparberg är en tätort i Västmanland samt centralort i Ljusnarsbergs kommun i Örebro län. Till tätorten räknas även det intilliggande Bångbro. Orten är belägen vid riksväg 63 
Jag hade sett bilder på en pampig trä kyrka som ligger Kopparberg och jag ville se den med egna ögon.
 
Vi följer riksväg 63 som tar oss igenom krogiga skogsvägar med jätte höga granar på vardera sida om oss, efter en stund så öppnar sig landskapet och vi kan se hur ett par tranor dansar på åkern, detta vill vi inte missa, så vi stannar till efter sidan. Jag närmar mig tranorna försiktigt men jag håller mig på behörigt avstånd så jag inte skrämmer tranorna mitt i dansen.
 
Man blev själv sugen på att dansa haha!
Våren är på gång. Även om snön ligger här och där så börjar fler och fler vårtecken synas. Tranorna har börjat anlända. I Sverige häckar den mer eller mindre sparsamt i hela landet utom i fjällen – dock mer sällan utefter sydkusten och kring Göteborgstrakten. Den anländer i mars-april och flyttar i september-oktober. Vid häckningstid utför tranorna en spektakulär parningsdans på vissa utvalda arenor. Efter detta flyttar merparten norrut till häckningsplatsen som inte sällan ligger i öde trakter. Boet placeras direkt på marken och består av en bale med mossa och kvistar.
 
Jag kan säga att det kom höga läten ur dessa två tranor, det hördes troligtvis på flera kilometer med sin sång. Plötsligt så kommer det flygandes några svanar, jag siktar uppåt med kameran och skjuter och då får jag dessa fina bilder.
Vi åkte vidare mott Kopparberg. Ljusnarsbergs kyrka är en kyrkobyggnad i Kopparberg i Västerås stift. Den är församlingskyrka i Ljusnarsbergs församling. Nordväst om kyrkogården finns en tjärad och till viss del inklädd klockstapel från 1640-talet. Kyrkan byggdes 1635 och har vid olika omgångar renoverats och byggts ut. Byggnaden har en stomme av trä och fasader belagda med rödfärgad träspån. Kyrkan består av ett långhus med rakt kor i öster och torn i väster. Öster om koret finns en vidbyggd sakristia. Korsarmar sträcker sig ut åt norr och söder. Ett flertal spiror sträcker sig upp från de olika byggnadsdelarna och över korsmitten finns en takryttare.
Klockstapeln.
 Strax nedanför kyrkan ligger Tingshuset. Tingshuset uppfördes 1641 ursprungligen som gruvstuga för gruvfogden, men ombyggdes 1758 till tingshus. Efter en utbyggnad och renovering 1893 kom det att användas som tingshus. Inredningen från den tiden är välbevarade.
Tyvärr så var både kyrkan och tingshuset stängt så det blev inga bilder inifrån.
Vi bestämmer oss för att åka vidare. Vi åker mot Ställbergsgruvorna i Ställdalen och vi han inte åka långt innan vi ser något som väcker vårt intresse på vår högra sida ser vi ett övergivet hus som vi stannar till vid.
 
 Om man tittar noga så ser man hur tåget passerar det ser nästan ut som det är på väg in i huset.
Det var ett litet charmigt hus, det behöver bara lite kärlek så blir det nog beboligt igen.
Vi kommer fram till Ställbergsgruvor och med besvikelse så ser vi att det blir ett stopp.
Det är stängsel över hela området och det enda vi ser är en lave.
Vi gör aldrig något olaga intrång och respekterar staketet fast det hade blivit fina bilder.
.Vi vände och åkte tillbaka mot Kloten. Kloten by i norra delarna av Lindesbergs kommun, Örebro län(Västmanland), på gränsen till Dalarnas län. Byn, som ligger mellan sjöarna Stora Kloten och Långvattnet ligger i Ramsbergs socken.
Vi hittade ett jätte fint ställe där vi stannande till!
Vi åker vidare och lämnar detta fina ställe. Vårt sista stopp blir i Malingsbo innan vi styr hemåt igen.
 Herrgården.
 
Vi var alldeles ensamma på herrgården så man kunde sitta och njuta av våren och fåglarna som sjung utan att där kom en själ. efter ett par timmar så var det dags för oss att åka hemåt igen.
Summan av kardemumman så var trä- kyrkan en av dom finaste kyrkor som jag sett.
och tranorna som dansade var en ny erfarenhet för oss en toppen dag!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Aston - bångbro - dalarna - dans - foto - fotografi - fåglar - gruva - hund - kloten - kopparberg - kort - kyrka - lave - riksväg 63 - schäfer - sjö - skog - steve - stevekanalen - steves.blogg.se - svan - svanar - sverige - tranor - trä kyrka - vackert - västmanland - vårtäcken - äventyr - örebro - örebro län

En tur efter Silverringen.

 
Hej!
Idag på morgonen så bestämde jag att vi skulle åka efter Silverringen.
Silverringen är en kulturslinga i södra Dalarna som går genom Silvbergs samt Säters bergslagsområden och knyter samman sju sevärda bergslagsmiljöer.
Det är två av dom sju sevärdigheterna som lockar oss den ena är Grängshammars bruk oh den andra är Ulvshyttan.
 Grängshammars bruk var ett järnbruk i Silvbergs socken, beläget vid samhället Grängshammar cirka 20 kilometer söder om Borlänge. Verksamheten går tillbaka till 1500-talet och hade sin blomstringstid i början och mitten av 1800-talet. År 1887 lades verksamheten ner och all verksamhet flyttades till Ulvshyttan. Den delvis bevarade anläggningen räknas idag till en av Dalarnas vackraste bruksmiljöer.
 
Det är en underbar miljö att promenera i, kollhusruinen och det forsande vattnet jag kan säga att det var en bra start på dagen!
 Flera kort senare så är det dags att åka vidare. men när sommaren är som grönast så kommer vi givetvis att åka tillbaka till denna underbara plats.
Vi fortsätter efter Silverringen mot Ulvshyttan. När vi har åkt en stund så ser jag något på min vänstra sida som jag vill ha på bild, så jag stannar bilen, sträcker mig efter kameran och går ut i från bilen.
Solen lyser bara på en punkt, allt annat är militärgrönt. Jag stannade en bra stund för att beskåda det jag såg väldigt vackert.
 En mil senare så var vi framme, det finns inga ord för hur vackert det var, hur häftigt som helst!
Ulvshyttan (äldre stavning Ulfshyttan) är en by och ett före detta järnbruk i Silvbergs socken. Ulvshyttan, som ligger vid södra stranden av Lilla Ulvssjön, är en välbevarad bruksmiljö med anor från 1600-talet. Enligt en sägen anlades den första hyttan på orten av finnen Oluf på 1500-talet, därav ortnamnet vilket ursprungligen ska ha stavats "Olofshyttan". Hyttan hade sin storhetstid på 1700- och 1800-talet. Hyttdriften upphörde 1937, medan gruvbrytning och en hårdmetallfabrik fanns kvar in på 1960-talet.
Det var en trevlig morgon!
Jag hör hur svanarna sjunger på Ulvssjön och jag vill ha min bild, det gick ju inte så bra sist men objektivets räckvidd är begränsad så jag kan inte zooma på det avståndet men man ser i alla fall att det är svanar.
Jag tycker det är så himla rogivande att vara ute i naturen, och bruken med sina kvarlämnade ruiner.
Summan av kardemumman en lärorik morgon med fina platser jag kan varmt rekommendera att åka efter Silverringen och besöka dessa platser!
 Hej så länge!
 
 
 
 
 
 
 
Aston - borlänge - bruk - dalarna - foto - foto konst - gruvbrytning - hytta - hyttan - järnbruk - silverringen - steve - stevekanalen - svanar - säter
2