En dag på Ängsö!

Hej!
Ängsö slott nämns första gången 1185 i ett brev skrivit av kung Knut Eriksson, Då en gård fanns här på platsen. Sedan dess har ägandet vandrat i adells släkterna. Med andra så som Oxenstierna, Trolle, Sparre och från 1730-talet fram till år 1971 skäkten piper som ägare.
Idag så ägs Ägsö slott av Westmannastiftelse.
 
De äldsta delarna är från 1400-talet, slottet har byggds om ett flera antal gånger under årens lopp.
Sitt nuvarande utseende fick slottet först 1740.
 
Westmannastiftelsen är en naturstiftelse vars stiftare är Västmanlands kommuner och landsting. Westmannastiftelsen styrs av en styrelse med 5 ledamöter och 5 ersättare som är tillsatta av VKL (Västmanlands Kommuner och Landsting) och Landstinget Västmanland.
 
Vi tar bilen och kör efter Fagersta vägen och när vi kommer fram till macken och så har vi gammelgården till höger så vi tar av mot vänster och sedan följer vi Surahammars vägen till vi kommer fram till Erikslund och där följer vi skyltarna som tar oss till vårat mål.
Ängsö naturreservat är beläget i Västerås Stad, ca 20 km sydost om Västerås.
 Ängsö med sin skärgård är ett trevligt utflyktsmål.
både sommar och vinter. Floran är rik och unik, 
fågellivet är spännande bl.a med flera häckande fiskgjusar, vintertid kan man se både kungsörn och havsörn.
 
Som ni ser på bilden så är det enorm ek, den är ihålig och säkert tusentals år gammal.
Det finns mycket gamla ekar som står prydligt runt om på dess marker.
Ängsö kyrka tillhör Kungsåra församling i Västerås stift.
Ängsö kyrka uppfördes omkring 1340, bekostad av Nils Ambjörnsson, dåvarande innehavare av Ängsöslottet. Då omfattade kyrkan långhus och korsarmar, samt en klockförsedd takryttare över korsmitten. Kyrkorummet var dekorerat med medeltida kalkmålningar fram till 1600-talet, då de överkalkades. På 1730-talet utbyggdes Piperska gravkoret i öster. Västtornet restes 1742-44.
Vi kommer in på gården, vi sätter oss ner och njuter av den tystnad som finns här.
Det jag sitter på är en nersågad ek från flera tusen år tillbaka.
Ordet slott kommer av lågtyskans ord slot, som betyder befäst plats, slott.
 
Ängsö nationalpark ligger i Stockholms skärgård, i hjärtat av Roslagen. Ön erbjuder ett vackert odlingslandskap med blommande slåtterängar, beteshagar och hamlade träd. 

Under våren och försommaren står markerna i full prakt, med blommande ängar och hagar.
För ca 4000 år sedan började Ängsö titta upp ur vattnet. När ön sakta steg ur vattnet påverkades jordmånen av vågornas rörelser så att fina partiklar spolades bort, så kallad svallning, och blev kvar på de lägsta landytorna. Ängsö karaktäriseras i dag av höjdområden med kalt urberg och svallad morän och finjordar i låglänta .
 
 
 Vi tycker ov Ängsö det finns många vandringsleder att följa sedan när man kommer fram till en av mina favo platts. Här kan man bada ligga i solen och slappa göra upp eld samt fiska. det finns en jätte brygga och stenar man kan slå se sig ner, när man ska avnjuta en middag och blicka över
Mälren.
Vi måste åka hit till våren igen!
Det är Unikt: Orkidén Adam och Eva i tusental, kungsängsliljor, torpartorp.
Vi går ner mot bilen och då far jag syn på denna gravsten...
 Karl XII:s häst Brandklipparen) och tog tjänst vid Ängsö slott. En natt år 1740 stod hästen i stallet och blev upprörd av något [Spöke?], så när stallfolket öppnade stallporten slet sig Brandklipparen loss av skräck och sprang rätt in i muren och dog. Dock bör dessa historier tas med en nypa salt,
Men det kan väl vara så, Karl XII:s kuse ligger begrav här efter den långa stenmuren.
Det har varit en trevlig dag är på Ängsö, Men nu längtar vi till våren då det mesta är vackert! Vi avslutar dessa Två konstverk.
Nu ska åka hemåt igen vilken toppendag det vart!
Vi ses!
Hej, så länge!
 
 
 .
 
 
 
 
 
1

Då mår jag som bäst!

Hej!
Igår på morgonen vid niotiden så tog vi bilen och körde efter Hedemora vägen ifrån Norberg.
När vi kommer in till Hedemora så tar vi av mot Falun och följer vägen. Vi kastas genast in i ett landskap som jag älskar. När vi kommer fram till bron i Fäggeby så möts vi av en fantastisk utsikt.
Dalälven som rinner här har frusit till is och det gör så att bilden blir magisk .Färger och moln studsar ifrån den blanka isen, ja vad kan man säga mer än att det är vackert.
Fyren Holger finner man till höger om bilden.
Fyren är Dalälvens första och har byggts gemensamt av flera bybor under två år. Fyren tänds samtidigt som gatubelysningen varje kväll och den görs sig bra där den står vill jag lova.
 Holger fick sitt namn efter den sista flottningsbåten som trafikerade älven i slutet av 60-talet. 
 Vi åker vidare genom Trollbo och Pingbo mot Nyhyttan och tar av mot höger mot Lunå och in på skogsvägar som tar oss in i en vildmark, här finns inga bebodda hus bara jakt och fiske stugor.
 
Vi kommer fram till en skylt där det står Knivstigen.
Jag parkerar bilen och så följer vi pilens riktning.
 Knivstigen går från Kniva genom Vika socken till st. Skedvi.
Den är en del av den så kallade Dalkarlsvägen som är ett system av stigar och vägar som sträcker sig från övre Dalarna ända in till Stockholm. Dalkarlsvägen har etlablerats genom de säsongsvisa arbetsvandringar som fram till början av 1900-talet var en viktig del av folkets försörjning i Dalarna.
Efter hela vägen ner till Stockholm finns det fortfarande spår av dalfolkets vandringar.
Vandringen gick ofta på våren och var inte sällan organiserade storvandringar, där grupp efter grupp slöt upp efter vägen. Dalkarlsvägen är inte en väg utan det historiska namnet på ett system av stigar och vägar som leder från övre Dalarna ned mot Mälardalen och Stockholm. Under storvandringarna fanns spelmän med och en forbonde som körde vandrarnas säckar med kläder och mat som behövdes under vistelsen hemifrån. Dalfolket utförde ofta de tyngsta arbetena och var väl sett för sin flit och sin förmåga att arbeta hårt.
Herrarbete kallades det för att arbetsgivarna var herrskap, men arbetsvandrarna var lika ofta kvinnor som män. Kända exempel är hårkullorna från Våmhus, som tog sig ända till England och Ryssland för att sälja sina hårarbeten.
Men vi får nöja oss med en enkel promenad idag, och kanske till sommaren så ger vi oss ut på en riktig vandring här efter Knivstigen, det behövs planeras en sådan vandring.
Vi går tillbaka mot bilen och kör vidare på våran färd.
Efter ett tag så kommer vi till en plats med lämningar av en hytta.
1820 så anlades här en kopparhytta i de vida skogar i dalgången invid Sågsjön.
Hyttan ligger avlägset men platsen var noga utvald. Vattentillgången och Fallhöjden i ån utgjorde grunden för en etablering av kopparhyttan. Det mesta utav produktionen skedde med hjälp av vattenhjul i ån och dammar byggdes för att reglera vattenflödet till driften.
Vi åker vidare.
Tillslut så hittar vi ett perfekt ställe!
På en brygga någonstans vid en sjö så slår vi oss ner en stund.
Det är lugnt och skönt och det enda som hörs är fåglar som sjunger, det är nu som jag mår som bäst.
Det är 5 grader varmt och vi är djupt inne i skogen, Ja livet kan vara vackert ibland!
Vi har haft en jätte fin dag i skogen men timmarna går fort när man har det trevligt vi måste återvända hemåt innan mörkret kommer.
Ha en trevlig helg så ses vi snart igen!
Hej så länge! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
3

En skön vinterdag vid Lövudden!

Hej!
Tidigt idag på morgonen så styrde vi mot Västerås, vintersolens sköna strålar gjorde så att det kändes som tidig vår. Vi tog Fagerstavägen och körde ut till Lövudden. Lövudden ligger ca 5km ifrån centrum på Västeråsfjärdens vänstra sida.
När jag bodde i Västerås så var jag ofta här, här finns stora gräsytor och sandstrand och så har vi Mälaren som är Sveriges tredje största sjö som rinner här. Mälaren består av vikar, sund och fjärdar och har många öar. Här har man badat och fiskat både som pojk och karl.
Vi parkerar bilen och jag släpper ut hundarna och genast så får Ida tag på en pinne och lägger sig ner till ro och gnager för glatta livet.
 Det finns 90 stadsdelar i Västerås. De flesta stadsdelarna har fått sitt namn efter större gårdar som funnits inom stadsdelens område, till exempel Gryta, Skälby och Bjurhovda.

Från början hette staden Aros, vilket på fornnordiska betydde åmynning. Senare blev namnet Västra Aros, det vill säga den västra åmynningen, och man kan ana varifrån namnet Västerås har sina rötter.

Västerås är den femte största staden i Sverige, efter Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala.

Kanske du har hört namnen Gurkstaden, Mälarstaden eller V-ås som västeråsarna själva kallar den för?

Vi sätter oss ner och blickar ut mot Mälaren.
När bergshanteringen kom igång under 1200-talet blev Västerås den viktigaste utskeppningshamnen för järn och koppar från Bergslagen Under 1500-talet fraktades även silvret från Sala över Västerås. Under en stor del av medeltiden var Västerås en av rikets viktigaste myntslagningsorter.
Västerås har drabbats av flera stadsbränder, bland annat 1714. Västerås har en mycket spännande historia bakom sig och framför sig.
 Med sitt stadssigill från slutet på 1200-talet är Västerås en av Sveriges äldsta städer. Västerås räknas som stad från år 990.
 
Det var en härlig förmiddag är på lövudden och jag tror att både Aston och Ida uppskattade det, jag tror dom fick vårkänslor som jag.
Vi tar bilen och åker till Hökåsen för att göra ett besök hos Astons bror och min mor.
Men allt vackert har även ett slut, så tack för idag!
Vi ses snart igen!
Hej så länge!
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

1