Lasse-Maja.

 
 
Hej!
 
Lasse-Maja tjuven som stal från dom rika och gav till dom fattiga. Lars "Lasse-Maja" Molin, född den 5 oktober 1785 i byn Djupdalen i Ramsbergs socken i Västmanland. Han företog stöldturnéer i främst triangeln Stockholm–Örebro–Västerås. Han kallade sig från 1809 Lars Molin och fick smeknamnet Lasse-Maja eftersom han periodvis levde som kvinna.
 
Några kilometer söder om kyrkbyn, i Morskoga, Lindesberg startar en vandringsled med informationsskyltar om Lasse-Maja, som följer de stigar han antogs ha vandrat mellan födelsehemmet och släktingarna i Ösarhyttan.
 Leden är 12 km, märkt med orange färg på stolpar, träd och stenar. Den sträcker sig genom omväxlande mark med hög skog, öppna fält och vid utsikt. Det här är Lasse-Maja´s hemtrakter, där han växte upp och lär ha börjat sin brottsliga bana. "Här kände han varje stig, varje kärr, varje flyttblock, varje rotfälla.
Vi vandrar efter leden, och det känns spännande att vandra i Lasse-Majas gamla spår.
 
De första åren av sin kriminella bana hölls Lasse-Maja mest i hemtrakterna. Han hade då ofta sällskap med dottern i granntorpet, Maja Andersdotter. En mycket stor roll i hans liv spelade också hans moster, Maria Olsdotter, känd för eftervärlden som "gruvmora i Stråssa". Denna märkeskvinna ägde Stråssa gruva och ledde under en lång följd av år arbetet som gruvfogde.
Vid Kuckelbo lär ha funnits en smed som lärt Lasse-Maja hur lås fungerar. En kunskap som han senare vid flera tillfällen använde sig av.
 
Vi kommer fram till en skylt som lyder dunderboda. Efter leden så finner man flertal gamla spännande torpruiner, Lagges, Dunderboda, är namn som sätter fantasin i rörelse.
Hans förkärlek för kvinnosysslor och kvinnoklädsel; "ansåg mig även uti den kunna spela en lyckligare roll och lättare komma åt penningar" Han gick långa tider klädd som kvinna, och utan tvivel var han vad vi i dag kallar "transvestit" – ett okänt begrepp på 1700-och 1800-talen.
Vi kommer fram till en bäck som rinner igenom skogen här kan vi villa lite och hundarna kan dricka vatten hur bäcken.
Vi går över två plankor som ligger över bäcken.
Men då passar Aston och Ida på att hoppa i bäcken.
Jag låter dom leka av sig innan vi vandrar vidare.
Vi fortsätter och plötsligt så ser jag ett fallfärdigt hus mitt i skogen vi har kommit fram till Ruckelbo där Lasse-Maja lärdes sig allt om lås av en smed.
År 1804, 19 år gammal, kom Lasse-Maja till Stockholm första gången, och där påbörjades en stöldturné genom landet. Flera gånger greps han, men lyckades oftast rymma. Efter att, tillsammans med två kumpaner, ha stulit kyrksilvret i Järfälla kyrka den 8 februari 1812 (församlingskyrka i Järfälla församling), dömdes Lasse-Maja av Sollentuna häradsrätt i Barkarby tingshus i Järfälla socken till livstids fängelse.
På Karlstens fästning kom Lasse-Maja att bli en privilegierad fånge på grund av sin uppfinningsrikedom. Ryktet om Lasse-Maja spreds över landet och han såg till att det infördes turistresor för göteborgarna till fästningen. I göteborgstidningarna förekom det annonser om att åka och titta på fångarna på Marstrand. Genom att sälja föremål och berätta historier mot betalning kunde han få in viktiga summor då fångarna tvingades att köpa mat och andra förnödenheter på fästningen. Eftersom Lasse-Maja framför allt arbetat i kvinnoyrken hade han fått goda kokkunskaper. Detta kunde han utnyttja under sin tid på fästningen, som han under stora delar av sitt straff avtjänade som kock.
 
En bokhandlare vid namn Zacharias Theodor Björck hjälpte Lasse-Maja att komma igång med skrivandet och 1833 utkom Lasse-Majas självbiografi Den vidtberyktade Äfventyraren Lasse-Maja. Mest populär blev den andra upplagan som gavs ut 1840 under titeln Den byxlöse Äfventyraren. Det har blivit den svenska självbiografi som getts ut i flest upplagor genom tiderna.Under 1800-talet gav Lasse-Majas självbiografi upphov till en mängd omarbetningar och kortare berättelser, som såldes som skillingtryck. 
Efter 26 år (1839) slapp han ur fängelset efter att ha blivit benådad av Karl XIV Johan 1838. Enligt sägnen berodde strafflindringen på att han imponerat på kungen med sin kokkonst, men den verkliga orsaken var sannolikt den popularitet som självbiografin väckt.
Efter fängelsetiden reste Lasse-Maja omkring i Sverige och berättade om sitt liv. Däremellan bodde och arbetade Lasse-Maja på en egen gård utanför Arboga. Där dog han 1845 efter att ha varit svårt sjuk de sista åren. Han begravdes utanför Heliga Trefaldighetskyrkan i Arboga.
 
 
I bergslagen är han en legend, tjuven som stal från dom rika och gav till dom fattiga. På många håll i trakten utpekas hans gömställen och skattgömmor.
 
Vid hans födelsekyrka i Ramsberg finns en minnessten över Lasse-Maja med inskriptionen
I Ramsberg hans vagga
I Arboga hans grav 
 I rättsprotokollet hans minne
Här slutar våran resa idag, vi ses snart igen! 
Hej så länge! 
 
 
 
 
 
3

Åkers styckebruk.

Hej!
Igår tog vi bilen och körde mot Strängnäs.
Vi ska göra ett besök i Åkers styckebruk som är en tätort i Strängnäs kommun.
 
Styckebruket grundades omkring 1580 av Karl IX Kanontillverkningen i kanongjuteriet pågick mellan 1588 och 1866. Malmen hämtades från närbelägna Skottvångs gruva och Utö Bruket har fått ge namn åt hela samhället, som senare även kom att innehålla Åkers krutbruk.
  Anders Krutmakare fick 1552 i uppdrag av Gustav Vasa att "anlägga krutverk. Ursprungligen var verksamheten vid krutbruket statlig, och cheferna utsågs av svenska kronan. Men även utländsk kompetens rekryterades, bland annat i form av en tysk "pulvermakare" vid namn Heinrich Leschhorn, som utsågs av Drottning Kristina 1641. Under andra världskriget och de intensiva svenska försvarsförberedelserna sysselsattes runt 800 personer, och Åkers krutbruk blev en del av Försvarets Fabriksverk.
 
Det är staket runt hela bruket så vi kommer inte in på området så vi tar och kör vidare.
 
Gruvan i Skottvång var under hela sin existens av avgörande betydelse för järnhanteringen i Åkers bergslag, inte minst för kanontillverkningen vid Åkers styckebruk. Från Skottvång transporterades även malm till Bruket.
Skottvångs gruva är en före detta järnmalmsgruva, numera värdshus och turistsevärdhet. Gruvan ligger mellan Mariefred och Gnesta och försörjde Åkers styckebruk med malm.
Brytning i gruvan finns dokumenterad från omkring år 1500, men kan vara betydligt äldre än så.
Gruvan består av många öppningar. Idag är de flesta vattenfyllda. Det äldsta och djupaste, Porthålsgruvan, var en gång Sveriges djupaste gruva – mer än 300 meter djup.
 Efter nedläggningen låg gruvområdet öde fram till slutet av 1950-talet då Lars Serrander med familj bosatte sig där. Familjen tog itu med de då mycket förfallna gruvan och alla dess byggnader och efter mycket arbete öppnades gruvan för allmänheten.
Vilken miljö! jag älskar detta.
 
Jag ser en skylt som intresserar mig.
Jag följer den och så är jag i en sagovärld fylld med härlig och flummig konst.
Hur härligt som helst!
Jag kan varmt rekommendera ett besök till Åkers styckebruk.
 
Det är dags för oss att åka hem, men vi ses snart igen!
Hej så länge! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
3

Orsa.

Hej!
Igår gjorde vi en lång resa, jag packade bilen med sånt som vi kan behöva för våran färd och så begav vi oss mot Orsa.
Orsa ligger i Dalarnas län. De stora skogarna börjar strax norr om Orsa. Här finns det glesbefolkade Orsa finnmark, dit många finnar flyttade in på 1600-talet. Orten bär på en lång historia inom slipstenstillverkning, där den speciella Orsasandstenen har använts för slipning och bryning sedan vikingatiden.
Orsa Spelmän med bland annat Kalle Moraeus har gjort med sin musik Orsa riksbekant.
Vårt första stopp blir vid en park vars namn jag ej kan säga men dom har rovdjur där.
Jag parkerar bilen och hundarna får vänta på mig.
Man kommer djuren väldigt nära.
 
Här lever djuren i stora hägn med naturliga skogsmiljöer.
 
Vargen tillhör familjen hunddjur. I Sverige lever de i skogslandskap i mellersta delen av landet. Vargen är högbent med rak rygglinje, kraftigt huvud och stora tassar. Färgen på pälsen varierar mycket, det vanligaste grå eller gulaktiga färger med mörkare stickelhår på ryggen och ljusare buk. 
 Vilken känsla det var att vara så nära dessa vargar.
Man kan se på hans koncentrerade ögon hur focus han blev, av vad, det vet nog bara han.
Det var kul att komma djuren så nära men nu måste jag gå till mina djur som väntar på mig i bilen.
Nu när vi är i Orsa så är det två platser jag vill besöka och det ena är storstupet och det andra är helvetefallet.
Så vi sätter på gps:en och så åker vi mot storstupet.
 Storstupet är en djup kanjon längs Ämåns lopp i Orsa kommun, Dalarna. . En smal järnvägsbro tillhörig inlandsbanan passerar här över Ämån 34 meter över vattenytan. Bron uppfördes 1902. Kanjonens bergsväggar består av röd sandsten, rödbrun porfyr och gråsvart diabas och skiftar i olika nyanser.
Vi åker vidare och strax där på så är vi framme vid vårt sista mål Helvetesfallet.
Terrängen är svår men det är värt det och det får ju ta den tid det tar.
Man kan höra hur vattnets krafter med hög fart sveper igenom kanjonen med 30 m höga bergväggar.
Vilken speciell plats, jätte vackert!
Vi dricker utav det iskalla och det godaste vatten som jag smakat.
Ja så här fint kan man bara ha i Orsa. Det har vart en bra dag med fina möten och vackra natur upplevelser men det är dags för oss att åka hemåt.
Vi ses! 
Hej så länge!
 
 
 
 
 
3