Greta Garbo!

Hej!
 
Igår tidigt på morgonen så styrde vi mot Stockholm.
Jag packade väskan med förnödenheter för dagen också begav vi oss i väg.
Jag har hört att Greta Garbos grav ska ligga på skogskyrkogården i Stockholm.
Jag ska försöka att hitta hennes grav bland 1000 tals andra vilande.
Idag räknas Skogskyrkogården till en av den moderna arkitekturens viktigaste skapelser och finns dessutom upptagen på Unescos världsarvslista. I början av 1900-talet då det stod klart att Stockholms begravningsplatser inte räckte till utan måste utökas. Stockholms stadsfullmäktige beslöt att en ny kyrkogård skulle byggas. Dåtidens begravningsplatser brukade utformas som ”De dödas trädgårdar”
 
Som mål så ville man skapa en begravningsplats med landskapet som utgångspunkt.
Ni kanske känner igen den fina allén från filmer?
Skogskapellet är kyrkogårdens första och minsta kapell. Det ritades av Gunnar Asplund och invigdes 1920.  På taket över entrén sitter kapellets enda utsmyckning, Carl Milles ”Dödsängel”.
Inte långt ifrån kapellet så finner jag Greta Garbos grav.
 
Greta Lovisa Garbo, ursprungligen Gustafsson, född 18 september 1905 i Katarina församling i Stockholm, död 15 april 1990 i New York, USA. Hon anses ha varit en av de största filmstjärnorna under 1920- och 1930-talen. Hon var rankad som den femte största Hollywoodskådespelerskan genom tiderna av Amerikanska filminstitutet.
 Vi ska åka vidare!
Vi åker mot Ljusterö som är den största ön i Stockholms skärgård.
 
 17 augusti invigdes den nya graffitimuren på Ljusterö torg, där fyra kända konstnärer gjort sina tolkningar av gamla klassiker. 
 
På Ljusterö så ska det finnas en timmer kyrka och det tycker jag alltid är intressant så vi beger oss mot kyrkan.
Kyrkan uppfördes under åren 1705–1706 av timmer. På kyrkogårdens södra sida intill bogårdsmuren står en klockstapel. Den uppfördes 1753.
Som vanligt är kyrkan stängd så som många andra kyrkor men vi fick beundra kyrkan utifrån!
Ett stenkast ifrån kyrkan så ligger Wira bruk. Under Sveriges stormaktstid så var Wira bruk landets främsta vapensmedja.
Med tiden övergick tillverkningen till att domineras av fredligare bruksföremål som liar och yxor.Verksamheten på Wira bruk upphörde år 1948 och 1965 restaurerades den gamla bruksmiljön varsamt med hjälp av statliga medel. Tack vare det kan man idag uppleva hur livet och arbetet på  Wira bruk tedde sig under 1700- och 1800-talen. Bruket utgörs av två smedjor, samt flera kringbyggnader med  olika funktioner – som tingshuset, vars klocka ringde till arbete och vila för smederna.
 
Det var trevligt att du följde med oss, men det är dag för oss att styra hemåt till bygden.
Vi ses!
 Hej så länge!
 
 
 
 
 
 

Parkernas stad!

Hej!
 
Igår på morgonen så begav vi oss mot Enköping.
Enköping är en tätort i Uppland och är beläget vid motorvägen E18 och Mälarbanan i närheten av Mälarens norra strand. Enköping är känt för sina parker och går ibland under benämningen Parkernas stad. Enköping har 24 olika parker, grönområden och planteringar.
 
Vi startar från Norberg och kör mot Sala och tillslut så kommer vi till Sveriges närmaste stad (Enköping)
 Munksundskällan är en fickpark med rogivande damm, perenner. Munksundskällan är en källa där man förr hämtade sitt vatten. Byggnaden i mitten är ett gammalt pumphus från 1700-talet som står på sin originalplats. Fickparker var ett nytt begrepp i Sverige på 80-talet. Det kom från engelskans pocketpark och det var här i Enköping som begreppet myntades och de första fickparkerna byggdes. Med fickpark menas en mindre park, gärna insprängd i stadsrummet, med omgärdande klippt häck, frodig växtlighet och porlande vatten.
 frodiga växtligheten i form av bland annat klotlönnar och buskage av liten Stefanandra. Vattnet porlar och här råder lugn och ro.
Munksundskällan är sedan medeltiden känd och här hämtade stadsborna sitt vatten ända in på 1900-talet  och den utgör fortfarande en underjordisk grundvattentäkt som används av staden.
 
Parken är nära anslutning till ruinen efter Franciskanerklostret.
I Klosterparken kan man fortfarande se spår av ett franciskanerkloster. Klostret byggdes på 1200-talet och revs på 1600-talet. I den nordvästra delen av parken kan man se stenar som markerar klostret. Ett träkors förstärker platsens historia.
Vi kör vidare och nu när vi är här så ska vi besöka Drömparken.
Drömparken är unik i sitt slag. Den är under ständig förvandling och ändrar karaktär under växtsäsongen.  Här kombineras höga cylinderformade bokhäckar med mer än 200 olika perenner.  Här surrar humlor och bin under sommardagar, fjärilar flyger runt och du känner dofter från de hundratals blommande perennerna.
 
Inuti en av de cylinderformade bokhäckarna hittar du ett konstverk. Skulpturen i lövsalen heter Spelande och är gjord av konstnären Rune Rydelius. Figuren på bordet kan ses som en fiolspelare. Gestalten ger en känsla av porlande vatten, kanske näcken? Skulpturen möts av två tunna vattenstrålar som med ett plaskande ljud landar i den lilla vattenytan. Om kvällen, när belysningen är tänd och figuren står i ett ljusrum, framträder vattnet och förgyllningen.
Drömparken är skapad av holländaren Piet Oudolf 1996.
Vi kör vidare!
Vårfruberga kloster, vackert beläget på Fogdön invid Mälaren, var en gång ett av rikets allra mäktigaste nunnekonvent. På sin nuvarande plats har klostret legat sedan 1289, slutet av kung Magnus Ladulås regeringstid. Idag finns endast klostrets grundmurar bevarade. Man kan genom dem se hur anläggningen en gång sett ut.
 Allt detta har gjort mig hungrig så vi går ner till sjön.
Jag ska testa något som är helt nytt för mig. en unik lösning som låter dig tillaga mat & dryck utan eld, gasol-/ spritkök, elektricitet eller öppen låga. Grundsystemet består av ett värmekärl i form av antingen en matbehållare eller en mugg och särskilt framtagna värmepåsar.
 
Nu ska vi se hur detta fungerar!
 Barocook  är ett helt system med produkter där vattenaktiverad värme används för att värma eller koka både mat & dryck.
Värmepåsen aktiveras omedelbart när jag tillsätter vatten. vattnet kokar och jag lägger i mina korvar (perfekt)
 Jag måste ju säga att detta var ett lätt och smart sätt.
Barocooksweden.se hittar du flera smarta produkter.
Det var en trevlig dag och kul att du följde med oss!
Vi ses!
 Hej så länge!