Våran Norrlands resa! Del 1

Hej!
 

Sverige brukar ofta delas in i tre landsdelar: Götaland (den södra delen), Svealand (den mellersta delen) och Norrland (den norra delen. Norrland består av nio landskap: Gästrikland, Hälsingland, Härjedalen, Jämtland, Medelpad, Ångermanland, Västerbotten, Norrbotten och Lappland.

Endast cirka 12 procent av Sveriges befolkning lever och bor här.

Som dom  flesta säkert vet består Norrland mesta dels utav skog och vatten.

Norrland sträcker sig utmed bergskedjan Skanderna som gör terrängen bergig. Norrlands inland väster om högsta kustlinjen har aldrig varit täckt av hav och större insjöar och saknar därför de finkorniga sedimentjordarter som är mest lämpade för jordbruk. Jordbruket nådde inte landsdelen förrän under yngre bronsålder, vilket har bidragit till att inlandet är så glesbefolkat.

Norrland har ett för det mesta tempererat klimat med stora temperaturskillnader, förutom nordligaste delen som har ett subarktiskt klimat.

Vi behövde verkligen komma bort ifrån värmen ett tag ,så tidigt på onsdagsmorgonen förra veckan så packade jag bilen med det nödvändigaste och så begav vi oss mot norr.

Vi startar resan från Norberg och åker efter riksväg 68 tills vi når Gävle sedan tar vi av mot E4:an.
Vi åker mot Söderhamn som ligger i Hälsingland vid höljebro strax före Söderhamn så kommer mitt första problem på resan, framdäcket smäller, det är bara att gå ut och byta däck så fort som möjligt.
Ca 20 min senare så kan vi åka vidare.
 
Efter 3 timmar så når vi Liden som är en tätort i Sundsvalls kommun i Medelpad västernorrlandslän.
Här börjar inlandsälven. Indalsälven är en av Sveriges vattenrikaste älvar. Älven är 430 km lång  rinner upp i Jämtlandsfjällen och söker sig ner i Storsjön (som ligger vid Östersund) 
 
Temperaturen har sänkts med 10 grader sedan vi lämnade Norberg.
Det börjar att dra ihop sig till ett riktigt oväder från klarblå himmel till värsta regn och åskväder.
Det börjar att bli sent och vi måste hitta någonstans att sova. Jag får syn på en lånestuga efter vägen som passar oss bra.
Runt om i Sverige finns det 200 stugor som vem som helst för sova över i utan att behöva betala.
Det går inte att låsa efter sig så jag måste medge att natten var rätt så jobbig med min hjärnspöken.
Natten gick och morgonen kom och jag fick inget besök i stugan.
Vi åt oss en god frukost och njöt utav det sköna svala vädret.
Vi beger oss vidare och kör mot Döda fallet.
 
 Döda fallet är en före detta fors i Jämtland Döda fallet är namnet på det torrlagda vattenfall. Natten den 6 juni, 1796, töms hela 20 km2 stora Ragundasjön på bara 4 timmar.  Storforsen – vattenfallet – blev plötsligt torrlagt & Döda Fallet skapades.Ragundasjön skapades för mer än 7000 år sedan. Idag är Döda Fallets kanjon en unik geologisk formation där du kan se och studera landhöjningen, lära hur ett vattenfall skapas och se hur kraften i vattnet kan urholka berggrunden och skapa en djup kanjon.
Döda Fallet representerar 1700 -talet och mötet mellan människa och natur, en tid av optimism om industriell utveckling. 

Vi lämnar Döda fallet och kör mot Östersund och sedan mot Arvidsjaur.
Det har varit mycket körande och vi börjar på att bli trötta så jag bestämmer att vi ska hyra en stuga över natten för att ladda upp oss.
Jag får tag på en stuga i Lövberga med flåsjön som utsikt.
Det har vart en intressant dag!

Nu ska det bli skönt att gå in i stugan och sova, och den går att låsa, Haha
 
 Håll utkik efter nästa del av våran Norrlands resa!
 
På återseende God natt!
 
 
 
 
 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

1

Lemurerna i Furuvik!

Hej!
 
Ringsvans-lemurer är ett däggdjur och ingår i familjen primater, samma släkte som apor och människor.
 Madagaskar är lemurernas rike! Madagaskar är världens fjärde största ö och ligger 40 mil utanför Afrikas kust. Här lever Ringsvans-lemuren i skogar och regnskogar runt om på ön. I vilt tillstånd finns lemurer bara på Madagaskar. Jag älskar Lemurer och det är roligt att vara med dem.
 
Ca 10 km öster om Gävle vid Gävlebukten. I Furuvik ligger Furuviksparken.
Här kan man uppleva ringsvanslemurerna på nära håll i en av Europas största utomhusanläggningar (5000 m2). För Lemurer.  Igår tog vi bilen och körde mot Furuviksparken för att umgås med Lemurerna.
Ringsvanslemuren är idag klassad som starkt hotad trots att arten är både anpassningsbar och har ett stort utbredningsområde. De kvarvarande populationerna i det vilda blir allt mer åtskilda från varandra till följd av skogsskövling och arten jagas för sitt kött samt för husdjurshandeln.
 För ungefär 2000-3000 år sedan fanns det jättelemurer på Madagaskar. De kunde väga uppåt 200 kg och bli stora som gorillahannar.
Ringsvanslemurer lever i grupper med genomsnittlig 13 till 15 individer, antalet djur i gruppen kan variera mellan 6 och något över 30. Flocken är sammansatt av ungefär lika många hanar, honor och ungdjur. Grupperna domineras av honorna. Individer av honkön stannar nästan alltid i gruppen där de blev födda bildas flockens kärna av en familj med nära besläktade honor. Ledningen övertas av en alfahona som bestämmer riktningen för gruppen vandringar och andra interaktioner "ungefär som hemma"
Deras föda består utav frukt, löv, insekter, örter, bark, kåda, reptiler och fåglar.
Honan är dräktig i 135 dagar och får 1-2 ungar per kull.
Vikt för en hane och en hona är den samma  2,2 - 3,5 kg.
 Kroppslängd 50 cm, svanslängd 50 cm. Livslängden är ca:15 år.
 lemurer använder sig av många olika läten när dom kommunicera med varandra, en blandning mellan en sjungande val och en polissiren, Ibland som ett kusligt jämmer eller en grymtning.
  Lemur ett latinskt ord som betyder ”de dödas andar”. Bakgrunden till namnet är deras spökliknande ögon.
 Här i parken finns även andra djur. Djurparken består bland annat av ett aplandskap och bland parkens djur finns lemurer, kängurur  kameler, sköldpaddor, fiskar samt fåglar av olika slag, reptiler och alpackor getter och kor. Jag tackar lemurerna och går vidare i parken.
Parken är mycket vacker och ligger belägen vid Östersjön.
 
 
Parken bjuder även på berg- och dalbanor och barnkaruseller men det är inget för mig det är djuren och parken i sig som får hela min uppmärksamhet.
. Parken innefattar också ett utomhusbad och konsertverksamhet.
Greve Olle Cronstedt invigde parken söndagen den 17 augusti 1900.
På den tiden var det mest picknick och dans som lockade och så klart dom djur som fanns då.
 
 
 

Många kända artister har uppträtt i parken genom tiderna och även dessa sköningar bjuder på en show.
 
Djuren verkar att trivas i parken och det är roligt att se!
Vi ska bege oss hemåt igen men vi kommer garanterat att åka tillbaka till parken för att se hur det går för lemurerna och deras bebis.
Vi ses!
 
 
 
 
 
furuvik - lemurer - resa - sommar - utflyktsmål
1

Tuna-Hästbergs Äventyrsgruva.

Hej!
 
Tuna-Hästbergs gruva är en sedan 1968 nedlagd järnmalmsgruva vid samhället Tuna-Hästberg i Dalarnas län. Gruvverksamheten i Tuna-Hästberg har förekommit från 1400-talet. På medeltiden var brytningen blygsam och utfördes ofta av jordägarna själva. Malmen bröts i många små gruvhål och arbetet kunde bara utföras under sommarhalvåret. Mellan 1648 och 1893 hade cirka 370 000 ton malmförande berg tagits upp. I många hundra år så upplevde gruvan sin storhetstid först under 1900-talet.
Under åren så bröts ca 6 miljoner ton malm i gruvan fram till 1968.
 
Kvar i berget finns åtskilliga kilometer med tunnlar, enorma brytrum och lämningar som viskar om en svunnen tid då både gruvan och byn blomstrade av liv.
 
Sedan 2011 så bedrivs här en Äventyrsgruva och jag har under flera år velat besöka gruvan och nu så är det äntligen dags. Jag lämnar hundarna hemma och kör mot Tunahästbergs äventyrsgruva tidigt igår med en känsla av upprymdhet.
Väl framme så träffar jag upp guiden Mattias, en mångsysslare som på senare år helt hängivet sig i den förtrollande värld som ödegruvan bjuder på.
 
Med hjälm och pannlampa och sele så är vi nu redo att gå in i gruvan.
Via personalschaktet tar vi oss ner i gruvan, via den 110 meter långa trappan.
 
Mattias skrattar! och säger att detta är den enklaste sättet att ta sig ner!
Efter ca: 20min så har tagit oss ner.
.
Väl nere på 80meters djup går vi in i ett uppvärmt bergrum för en fika.
Mattias berättar att man kan skräddarsy en konferensdag med ett äventyr och att man själv bestämmer hur äventyrlig man vill vara.
Vid valborg bjuds det på en unik eldshow som är omtalad i flera länder, och även Lucia firande med Forssaängkören som vunnit flera utmärkelser som bjuder på en musikupplevelse utöver det vanliga.
 
Turen bjuder på flera spännande moment såsom klättring och linbana över en vacker upplyst sjö.
Har man full Cave eller mine diver-utbildning så kan man dyka i gruvans ort system. Det måste vara en vacker upplevelse! 
Sjöarna är kristallklara och det känns magiskt och helt fantastiskt att vara här, det är en upplevelse som man måste se med egna ögon för att verkligen förstå hur vackert det är.
Turen tar oss vidare och avslutas vid en isfylld sal och ut genom dagbrottet.
Turen har tagit oss fyra timmar och jag måste säga att det här är bland det bästa som jag gjort.
Jag kan varmt rekommendera ett besök hit, Ett stort tack till dig Mattias för denna fantastiska upplevelse som jag aldrig kommer att glömma.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1