Färden mot Tyttbo.

Hej!
Igår på förmidagen så tog vi bilen och körde mot Tyttbo.
Tyttbo  är en by vid Dalälven i sydöstra Dalarna cirka 40 km nedströms Avesta och helt nära Färnebofjärden.
Det som lockar mig med Tyttbo är Tuttboforsarna.
Det vackra älvlandskapet, och med en fin vildmarksupplevelse, här ges det utmärkta möjligheter till vandring, och det passar oss!
Vi åker efter dom kurviga landsvägarna, och vi kommer fram till en bro som tar oss över till byn Näs.
Och det första som vi möts av är ett vattenkraftverk över Dalälven och ett gammalt vattenkraftverk som numera är Näs kraftverksmuseum. Men museet var tyvärr stängt.
Så vi fortsätter våran färd och vi behöver inte köra långt innan man ser en massa plintar som täcker en större del av dungen på våran vänstra sida.
Vi blir naturligtvis nyfikna och stannar till.
Det visar sig att plintarna är resterna av vad som engång var ett kolhus.
 Av själva bruket återstår en yttervägg och några byggnader på gården. Brukets kolhus var en av de största byggnaderna i Norden på sin tid.
Näs var en av ändstationerna i Näs–Morshyttans Järnväg. Den allmänna järnvägstrafiken avvecklades på sträckan redan 1933, men brukets egna godstransporter till Näs slutade först 1953 i samband med att Näs valsverk lades ner.
 
Ytterväggen byggd helt i slaggsten.
 Vi kör vidare och efter ett tag så kommer vi till By sockengille.
Här finns en gammelgård så vi stannar till, Aston behöver sträcka på sig och vi älskar gammelgårdar så det blir perfekt.
By sockengille bildades år 1924 med Carl Larsson i By som initiativtagare. Redan år 1928 började Carl Larsson och kretsen kring honom att anlägga hembygdsgården på sin nuvarande plats, vackert belägen i sluttningarna ned mot Bysjön, en del av Dalälven.
Carl Larsson var en svensk konstnär. Larsson är en av de mest berömda svenska konstnärerna och kanske den mest folkkäre. Han räknas som en av Sveriges mest betydelsefulla akvarellmålare.  Han är känd för sina akvareller av idylliskt familjeliv.
 
Vi lämnar gammelgården och kör vidare. Vi kommer till Storbyn och nu är det inte långt kvar till Tyttboforsar.
Vi stannar till för att se på ett par hästar som leker, man kan se att dom är fulla utav liv. Det är fint att se!
 Och så har vi fåren som är i full gång med middagen.
Vi lämnar fåren ifred och kör vidare.
Nu är vi vid nedre Dalälvens biosfärområde. Älvlandskapet som tar andan ur vem som helst.
Det är hur vackert som helst.
Området har ett ovanligt rikt djur-och växtliv med många sällsynta arter. Blandanat så finns här mer än 200 fågelarter. Det här är ett av Sveriges mest värdefulla naturvårdsområden.
Här finns älvängar, svämskog, forsar och gammelskog.
  Artrikedomen är ovanligt stor med ett 30-tal fiskarter  I strömmarna finns även de laxartade fiskarna harr och öring. Så det blir att åka hit till våren för att fiska då harr och öring leker.
Det har varit en fin dag och den bjud på mycket fin natur. Jag är glad att jag får uppleva detta med Aston.
Vi åker hemåt igen och på åkern så ser vi ett gäng svanar som käkar sin middag. Svanen är nästan uteslutande växtätare deras föda består av rötter, rotknölar, stjälkar och blad av vattenväxter. De äter även en mindre mängd vattenlevande djur.
 Vi kör sakta och snart så får vi ett intressant möte med tre rådjur.
Vi tittar på varandra en bra stund, vi kör sakta framåt och rådjuren följer med jag ökar farten och nu springer rådjuren sida vid sida om oss. 
Jag antar att dom blev skrämda av oss, men dom bjöd på en häftig naturupplevelse.
Vi ses!
 Hej så länge!
 
 
 
 
 
 
 
 
7
Bintan

Oj vilken utflykt! Ser riktigt fint ut. Och så mycket djur :-)

Svar: Vad kul att du gillade vårt äventyr, tack så mycket :D
Steve

Barbro friman

Tack för dina fina bildreportage från bygder jag känner igen. Är född i By, har bott 12 år i Avesta och har sommarstuga i Norberg. Gillar det du skriver och hittar i naturen! Denna gång måste jag dock påpeka att du blandat ihop två olika Carl Larsson. Carl Larsson i By var författare och konstnären Carl Larsson bodde i Sundborn där han målade sina fina akvareller. Bäddat för missförstånd pga att namnen är identiska.

Svar: Ja det är lätt hänt när namnen är identiska, tack för att du delar med dig :DVad kul att du gillar våra äventyr, tack!
Steve

Anders Karlén

Du gör mycket fina reportage och visar så intressanta miljöer.

Svar: Man tackar så mycket :D
Steve

Eva Johnsdotter

Hej! Fina bilder. men ett sakfel. Det finns flera Carl Larsson, och det är inte akvarellmålaren som hör hemma i by. utan "Carl Larsson i By".

Svar: Tack!
Steve

Lena Jarlgård

Kul att läsa och att du trivs i Tyttbo. Jag är uppväxt i Hovnäs och har idag min gård/ateljé i Tyttbo. Under uppväxten alltid varit i Tyttbo. Tyttbo är mitt "Paradis". Har varit min arbetsplats i 20år. I Nationalparken som Naturbevakare och jobbat åt Sportfiskarna i många år. Guidat många besökare ich berättat om "Tyttbocheriiffen" Stad Arvid. VÄLKOMMEN tillbaka.🤗

Paulina

Finns många sägner om där där trakterna. Många finns att läsa i Carl Larsson i By's böcker. Han skrev om att man förr hörde trollen driva efter silver på berget ovanför Balforsen i Tyttbo (Balberget) och att en bonde som var på marknad i Sala råkade stöta på en trollmora bland stånden. Hennes svans hade åkt ut under klänningen och bonden var fin nog att säga; "Akta underkjolen mor" istället för att avslöja henne. Som tack svarade hon att det fanns en silveråder i Sala (som vi vet) men att den stora fanns på Balberget. Alla försök att bryta däruppe har dock gott om intet.

Maud

Fin naturvandring du bjuder på i ord och bild
Tack