Isen sjunger!

Hej!
Igår så styrde vi mot Gusssjön som är en sjö i Sala kommun i Västmanland men det är inte själva sjön som är vårt väsentliga mål utan en runsten från 1000-talet som ligger strax intill Gussjön.
Det finns på ett ungefär 40 runstenar i Västmanland som restes på 1000-talet, som restes i slutet av vikingatiden. Stenarna restes oftast till minne av avlidna, kanske hade en make som dött under en vikingafärd eller en högt uppskattad och älskad kvinna.
 
Så vi beger oss mot Gussjön för att se runstenen med egna ögon.
När vi har kört en stund så ser vi hur vackert det är vid Sjön snyten.
Sjön snyten ligger vid Broarna. Broarna är en by i Karbennings socken i Norbergs kommun
Det är tidig morgon och solen håller på att gå upp, så vi bestämmer oss för att stanna till en stund för att  se när solen går upp.
Det är bara för vackert!
Nyisen är endast några centimeter tjock och är genomskinlig under kalla nätter och dagar så kan man höra hur isen sjunger med dom märkligaste ljud.
Har du testat att kasta smörgås med en sten över den frusna vattenytan? då vet du hur ljudet av isen kan låta.
 Om inte så prova det så får du uppleva hur isen sjunger.
 
Vi åker vidare mot Gussjön som ligger emellan Salbohed och Sätrabrunn.
Och tillslut så hittar vi runstenen.
Runorna ristades av särskilda runmästare och en sådan var rödballe dåtidens Picasso. Ett fyrtiotal av hans ristningar är bevarade, varav ett tjugotal är signerade. De finns i Västmanland, sydvästra Uppland och norra Södermanland.
Många stenar bär kors, kristendomens tecken och det restes till minne av bygdens tidiga kristna.
Som du ser så är rustskriften helt bortvittrad och därför så har den aldrig kunnat tydas.
Det löper en bård runt stenens ytterkant och på stenen finns också sex skålgropar. Skålgrop är ett fornminne i form av en i sten huggen grop. Den vanligaste tolkningen av groparnas funktion är att de spelat en viktig roll inom fruktbarhetskultens olika yttringar för god äring. En hypotes är att man rituellt malde sädeskorn i dem, eftersom de flesta ligger i anslutning till forntida åkrar.
Vi åker vidare, vi åker över Fläckebo och mot Skultuna som är en tätort i Västerås kommun.
Det har bott människor i trakten runt Skultuna sedan förhistorisk tid. År 1607 bestämde sig kung Karl IX för att starta en svensk mässingsindustri. Han gav en av sina män uppdraget att hitta en bra plats för ett mässingsbruk. Skultuna passade perfekt. Vattnets fallhöjd i Svartån gjorde att det gick att producera vattenkraft som räckte till ett helt bruk. Här fanns skogar med träd som kunde användas för att tillverka träkol. Det var också nära till hamnen i Västerås och till Falu koppargruva.
Och tillslut så når vi Skultuna, jag parkerar bilen ock så tar vi oss en promenad runt bruket.
En av brukets äldsta broar. Efter en översvämning som skede 1818 lät man bygga stenförstärkningar som kantar ån.
Och mer än 200 år senare så kan vi fortfarande ta del av detta. Det är ett av världens äldsta, fortfarande aktiva mässingsbruk.
Det var mysigt att promenera runt mässingbruket.
Aston hittar en fotboll som han genast dödar, den blir platt kan man säga.
Vi går tillbaka till bilen, det är dags för oss att åka hemåt.
Vi har haft en jätte fin dag i Västmanland.
Vi ses!
Hej så länge!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1000-tal - Norberg - aldrig - avliden - avlidna - beger - bortvittrad - broarna - bruket - bygdens - därför - dött - egna ögon - ett antal - fruktbarhet - funktion - gussjön - heta solen - huggen - isen - kantar ån - karbennings socken - kristendomens tecken - kristna - kvinna - kört - minnessten - mässingsbruket - promenad - restes - ristningar - runstenar - runt - rödballe - sala - salbohed - sex - signerade - sjunger - sjön snyten - skultuna - skultuna' - skålgroppar - slutet - spelat en viktig roll - sten - stenar - stund - stund - tolkning - uppland - uppleva - uppskattad - vackert - vikingatiden - väsentliga - västmanland - ytterkant - älskad - åkrarna
1
Sarah - chic W

Jättefina bilder :)

Svar: Tack så mycket!
Steve