Visenterna det största och tyngsta landlevande däggdjuret i Europa.

Hej!
Jag har många gånger tänkt att jag ska ta av mot Västerby kvarn när jag har åkt vägen mellan Norberg och Sala så vi åker den vägen för att göra ett besök vid kvarnen tidig söndagsmorgon. Västerby kvarn hittar man i Västerfärnebo som är en tätort i Sala kommun.
 
Trakten är en av de områden i Sverige där man har hittat flest stenåldersyxor. samhället har varit bebott ända sedan stenåldern. Under Gustav Vasas strider mot danskarna stod flera slag i området runt Västerfärnebo.
 
Västerby kvarn uppfördes 1890-talet byn har haft kvarnar sedan 1600-talet.
Kvarnens malstenar drevs runt av kraftverk som förmedlades via stora vattenhjul.
 
Vattnets tillförsel reglerades med en damm när man skulle mala öppnades luckor i dammen.
Den vanligaste typen av vattenkvarnar var skvaltkvarnarna som denna oftast inrymda i smärre träbyggnader. I en skvaltkvarn var ett mindre, horisontellt skovelhjul placerat under själva byggnaden. Skvaltkvarnarna hade inte så stor kapacitet som hjulkvarnen men fordrade endast relativt små vattenflöden för att fungera. De användes därför ofta för husbehovsmalning.
Vi lämnar den fina kvarnen och beger oss mot dalarna. I den södra delen av dalarna så finner man Avesta visentpark. Visenterna är respektingivande djur med rötter i vår urtid.
Vi kör in på parkeringen och jag parkerar bilen och då får jag syn på en skylt där det står inga hundar i parken, vilket är helt förståeligt så Aston får stanna i bilen.
 
Visenten är sedan uroxens utdöende det största och tyngsta landlevande däggdjuret i Europa.
Visenterna (europeisk bison) levde under bronsåldern i de svenska lövskogarna i hela södra Sverige ända upp till de väldiga skogarna i Tiveden och Kolmården.
Trots att de ser lugna ut, är de snabba och lättretade. Inte ens de djur som är födda här blir tamboskap.
Visenterna försvann någon gång under början av medeltiden från den svenska faunan.
 
Till Avesta kom visenterna genom Generalkonsuln Axel Ax:son Johnsons stora intresse för att bidra till att rädda rasen från utrotning och här finns idag ett 30-tal visenter och det föds 4-8 kalvar varje år här i Avesta visentpark.
  Efter första världskriget fanns det bara 50 st visenter kvar i Europa. Idag finns närmare 4500 visenter i olika djurparker och nationalparker.
1927 sköts den sista vilda visenten i världen.
Efter att de utrotats i naturen planterades ett antal visenter ut i Polen där de åter ingår i den inhemska faunan. Vilda bestånd finns i Polen, Ukraina, Litauen, Ryssland och Vitryssland.
Vi lämnar dessa bjässar och kör hemåt igen.
Men innan så vill jag besöka ett ställe till. På gränsen mellan Avesta och Norberg så finner man ruinerna från Bjurforsbruk. Bruket ligger i ruiner som har skapat ett vackert skogslandskap.
 Det är ett fantastiskt ställe. Vi har varit här flera gånger och jag kan säga att vi aldrig tröttnar på ett besök hit, och är för mig är det en magisk plats.
Tack för idag, vi ses!
Hej så länge!
 
 
 
 
 
1
freja37

Visst är det nåt trolskt över ruinerna i Bjurfors. Jag tröttnar aldrig på att besöka dem

Svar: Ja visst är det så.jag håller absolut med dig..
Steve