Sjukhuset i Norberg.

Hej!
Idag på morgonen återvände vi till Norberg, jag ville se det gamla sjukhuset  som jag hade hört talats om med egna ögon.
Vi kom fram till Norberg och parkerade bilen intill en skogskant, vi följde en stig som tog oss in i skogen.
Vi gick efter Norbergs-ån som rinner så vackert igenom skogen.
Efter det att vi hade promenerat en stund så kom fram till en gammalt järnvägsspår som vi bestämde oss för att följa.
 Efter en kort stund så vek vi av efter en stig och vad skådar mitt norra öga, sjukhuset ligger bara ett stenkast i från oss.
 Landstingen inrättades 1863  och 1866 beslutades att ett lasarett skulle byggas i Norberg. Lasarettet  invigdes 1868. Det var planerat för 22 vårdplatser men utrustades till en  början för 15 vårdplatser. Huset var en tvåvåningsbyggnad i tegel med  skiffertak. Dessutom fanns en flygel i trä. Sjukrummen uppvärmdes med  kakelugnar och korridorerna med kaminer. Förhållandena var ganska primitiva och  det fanns inga operationsrum. Dock utfördes en hel del operationer. Många  människor skadade sig och behövde opereras. Operationerna utfördes så gott det  gick där man fick plats, i korridorer, i sjukrummen. Instrumenten kokades på  köksspisen, där vaktmästarens hustru också lagade mat åt samtliga patienter.
I början på 1890-talet kunde  man öka antalet vårdplatser till 32. Senare flyttade man in flera sängar på rummen  och fick 38 platser. Industrierna i Norbergs bergslag genomgick de senare  decennierna en storartad utveckling. Befolkningssiffrorna sköt i höjden och  kraven på sjukvård ökade. När Fagersta blev stad och därmed centralort för  bergslagen beslöt landstinget att flytta Norbergs lasarett till Fagersta. Det  skedde 1949. Fagersta lasarett blev då det modernaste i Västmanland.
 
 
Vi gick efter långsidan av huset som ledde oss in på gården, vilken syn vi möttes av.
Här har tiden verkligen tagit ut sin rätt med en viss del av skadegörelse. 
Efter vi hade beundrat det gamla vackra sjukhuset var det dags att dra vidare, men jag kunde inte sluta att tänka på vad jag hade sett. Tankarna for igenom mitt huvud, att på detta gamla sjukhus är en närstående född.
 Summan av kardemumman så var det gamla sjukhuset fantastiskt med dess historia.
Hej så länge!
 
 
 
 
 
Aston - Norberg - Ue - facebook - fota - foto - sjukhus - skog - skogen - steve - stevekanalen - urban exploring - västmanland - äventyr - övergivet - övergivna platser
2
Inge Lindgren

Mycket intressant, viste ej att det funnits sjukhus där, mycket bra av dig att fotografera allt detta, BRA.
Inge Lindgren

Svar: Tack så mycket:)
Steve

Nathalie

Jag var där o fotade 2013 ,för man hade hört att de spökade där o de stämde!

Och jätte fina bilder du fått på det gamla lasarettet! :)

Svar: Tack så mycket! Ja jag kan tänka mig att det spökar där...
Steve