Slaget vid Brunnbäcks färja!
Hej!
Igår på söndags morgonen så tog vi sikte på Avesta.
Nu är vintern ett faktum och jag måste säga att jag älskar det, jag tycker det är mysigt!
Avesta är en kommun i Dalarnas län Kommunens område motsvarar socknarna: Avesta, By, Folkärna och Grytnäs. I dessa socknar bildades vid kommunreformen 1862.
Slaget vid Brunnbäcks färja var ett slag under Gustav Vasas befrielsekrig, den första större sammandrabbningen mellan Gustav Vasas upprorstrupper som till största del tågat ned från det ockuperade Falun, och unionslojala, främst danska, trupper från Västerås. Slaget stod vid byn Brunnbäck vid i närheten av den färjeplats över Dalälven som då fanns på platsen under första hälften av april 1521.

Minnessten över slaget vid Brunnbäcks färja.
Danskarna under Henrik Slagheck, bror till Didrik Slagheck, tågade från Västerås mot Dalälven, och slog läger när den nådde Brunnbäck och det vad eller färjeläge som låg där. Kort därefter anlände Peder Svensson med en styrka, främst bestående av dalkarlar.

Dalkarlarna började beskjuta danskarna med pilar från stranden; pilregnet var intensivt och dessa tvingades snart att retirera.

När danskarna lämnade lägret gick han till anfall, samtidigt som den återstående svenska styrkan tog sig över älven. Slaget stod vid en öppen plats som kallas Sonnbohed. Danskarna stod emot, men anfallet var både överraskande och våldsamt. Danskarna höggs ner eller flydde genom att kasta sig i älven. De som flydde landvägen blev jagade långt in i Västmanland. Slaget slutade som en stor svensk seger.
Allt runt omkring i Oleks stickade värld är kaos.




Vi åker vidare vi åker till det gamla verket i Avesta.

Jag låter Aston vänta på mig i bilen.
Det gamla järnverket har under årens lopp figurerat under flera namn, såsom Bruket, Gamla järnbrukshyttan och Hyttan. Sedan 2004 har det övergripande namnet varit Verket.
Verket är ett inlevelsemuseum och fyllda med unika upplevelser.

Jag tycker det är jätte mysigt att promenera runt i det gamla verket.






Den polskfödda konstnären Agata oleksiak. Hon är mycket omtalad och gör ofta kontroversiella garngraffitikonst och hon har en utställning här i verket, det måste jag se.
I ett samarbete med Avesta art byggde hon upp en arbetsgrupp bestående av kvinnor som flytt från Syrien och Ukraina och lät deras berättelser inspirera processen.

Precis som att det förr i tiden var kvinnan som kopplas till hemmet föreställer sig OLEK att det är en samtida kvinna som bor i hennes virkade värld.


Allt vackert kan förstöras i ett endaste ögonblick det är det som hon vill visa med denna utställning.

Det är en märklig känsla, allt man tittar på är in virkat.


Det var en häftig upplevelse, man fick sig en funderare på saker och ting.
Jag går ut från verket och strax bredvid så finner man vattenkraftstationen.
För var man beroende av vattenflödet och med vatten kraft kunde man omvandla till elektricitet.
I slutet av 1800-talet så ökade energibehovet dramatiskt och när järnhanteringens industriella utveckling tog fart. Då uppförde man den första vattenkraftstation 1898.



Det har varit en trevlig dag i Avesta!
Vi ses!

Hej så länge!
Hej
Fototade Du inte utställningen i Vattenkraftstationen stationen ? Den stora översvämningen 100 år ?
Hälsningar
P-A