Vinterland!

Hej!
Vi vaknade tidigt i dag och vi vakna till ett vinterland.
Första vita vinterdagen för i år här i norra Västmanland.
Jag tog på mig varmt och så begav vi oss ut på byn för att fota.
 Vi befinner oss i Norberg socken och jag kan stolt säga att jag och Aston är glada att tillhöra denna vackra by.
 Jag trivs verkligen här och jag älskar att se hur snön förvandlat bygden till ett vackert vinterland.
För er som inte känner till Norberg så kan jag säga att Norberg är en tätort i Västmanland som är känd för gruvorna och Engelbrekts loppet samt Elsa Andersson's café.
Gamla Norbergs bergslag räknades under hela medeltiden som en del av Dalarna, som dock i lagligt hänseende var en del av landskapet Västmanland och kom först under Vasatiden att hamna under förläningarna inom Västmanlands gränser.
Namnet Norberg skrevs år 1303 som Norobergh vilket kommer av ordet nor som är ett annat ord för smal å eller kort å och troligen syftar på sjön Norens avlopp till Trätten.
 
 
Bergslagets tingsplats var också den belägen i Norberg och redan på medeltiden fanns här en marknadsplats där bergsmännen samlades för att bedriva handel. Gamla Norberg anses vara Sveriges äldsta järnbergslag. Bergslagen är ett geografiskt avgränsat område i Mellansverige som kan sägas omfatta norra och västra delen av Västmanland. Bergslag var ursprungligen beteckningen på den korporation av bergsmän i ett område som hade bergsprivilegier och bedrev bergsbruk, men har sedan kommit att uppfattas som hela regionen där dessa bergsmän verkade.
 
 Vi följer järnvägsspåret går uppåt mot det gamla pensionatet
 
Efter pensionatet så tar vi av mot vänster och följer vägen upp mot skallberget.
 Efter ett tag så ser vi en skylt där det står gamla banan vi tar av till höger och följer den.
 
 Vi går så långt sträckan tar oss. efter några kilometrar tar vi av mot höger och mot Rosendal.
Vi fortsätter och kommer ut vid Davidsbo där mötts vi av vackra Nordsvenskar.
Aston sätter sig genast ner och kollar in hästarna.
Nordsvensken som är en kallblodshäst går tillbaka till de gamla skandinaviska lantraserna och är nära släkt med norska dölehästen. Dessa lanthästar härstammade ifrån den primitiva skogshästen, precis som de flesta europeiska kallblodshästar. Fram till slutet av 1800-talet var de nordsvenska hästarna en blandning av flera importerade raser.
Ja, det var en fin promenad i Norberg och jag måste säga det, att jag älskar vintern, vintern får det mesta att se magiskt ut det är bara att se sig om lite extra så ser man det magiska.
Vi ses!
 Hej så länge!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Aston - Norberg - P4 Västmanland - bergsmän - carl larsson gården - elsas konditori - engelbrekts loppet - extra - gamla byn - historia - häst - hästar - magiskt - nordsvensk - promenerar - rosendal - steveoaston - steves.blogg.se - utflyktsmål - vinter - vinterdag - vinterland
6
kort

UNDERBARA bilder =) Älskar oxå vintern när den så att säga "fått fäste" och inte en massa tö och snöblask =) Hur gammal är Aston?

Svar: Tack så mycket :D Jag instämmer, Aston är 7år.
Steve

Per Georgsson

Bra trevligt som vanligt, häftiga bilder /// Pelle Georgsson

Svar: Man tackar!
Steve

Marie Susanne

Väldigt snygga bilder, en så vacker ort! Och snön ...

Svar: Norberg är en jätte fin by.Tack så mycket :D
Steve

Anne-Lie Gyllbäck

Vackert skildrat i bild och text! Hjärtligt Tack!

Svar: Varsågod och tack själv hade bäst :D
Steve

EvaMarie Belin

Hej !!! Hittade nyss din blogg, så otroligt fint att få se min hembygd Norberg. Är uppväxt där och har flyttat runt lite genom åren. Bor numera i Avesta men har barn och vänner kvar i Norberg. och jag åker alltid "hem" när jag åker dit!!! Din blogg kommer jag att följa!!! Tack för alla fina bilder(/EvaMarie

Svar: Tack så mycket det var fina ord!
Steve

olof olsson

En fantastisk bildberättelse Texten den informativa tackar jag för
Norberg är för mig vinterlandet Som vinter besökare sedan slut 40 till början 70
Byn Ån Upptäcktsfärderna bortom byn Och glädjen av att träffa på en hästhage Att bara stå där och titta på dessa underbara djur som i århundranden var mina norbergsanors goda arbetskamrater
Din vandring får mig att minnas min egen ungdomliga årliga nyfikna betraktelse av det snöiga Norberg som med åren sträcktes längre och längre ut från byn
Tack och ett tack dessutom för alla vandringar med hund och kamera som jag tagit del av på facebooksidan Norberg

Svar: Vad kul! vad glad jag blir..
Steve