I Engelbrekts spår.

 
 
Hej!
Jag vaknade tidigt i måndags och jag låg och drog mig en stund när jag började att tänka på Engelbrekt. Jag vill veta mer om honom så vi packar det som vi behöver för dagen och så beger vi oss i Engelbrekts spår.
Resan börjar från Norberg (Engelbrekts hembygd) också vår"
Engelbrekt Engelbrektsson var en bergsman (gruvingenjör skulle vi kanske säga i dag) från Västmanland på 1400-talet som blev en av Sveriges största nationalhjältar.
Engelbrekt Engelbrektsson var av en ursprungligen tysk släkt som under 1360-talet invandrat till Sverige. och som sedan bosatte sig i Norberg 1367. Han har församlat folkskaror på fyrtio till femtio tusen man och kan säkert få mer när han vill. En svensk född i Dalarna, där koppar och järn brytes, på denna tid tillhörde Norberg Dalarna.

Engelbrektsupproret var ett medeltida uppror i Sverige, som varade 1434–1436. Upproret riktade sig emot Erik av Pommern, då kung över Kalmarunionen, och leddes av frälsemannen Engelbrekt Engelbrektsson.

Upproret, med centrum i Dalarna och Bergslagen, spred sig över hela Svealand och Götaland. Upproret ledde till att Engelbrekt valdes till rikshövitsman, kung Erik av Pommerns avsättande, och inledde Kalmarunionens upplösning

Genom att göra uppror mot det förtryck som man tyckte att kung Erik av Pommern och hans danska fogdar utövade i Sverige. Upproret blev framgångsrikt, och Engelbrekt utsågs till rikshövitsman (ungefär överbefälhavare).
 
Vi åker mot Örebro och till Engelbrekts holmen i Stora Mellösa socken, Örebro kommun.
Många höga herrar var misstänksamma mot honom.
En av dem hette Måns Bengtsson (Natt och Dag). Han hade personlig orsak till att hämnas, och han mördade Engelbrekt på en holme i Hjälmaren 1436, när Engelbrekt var på väg från Örebro till Stockholm.
 
jag parkerar bilen och går till fots mot holmen.
På denna plats tror man att upprorsledaren blev mördad.
Han var på väg från Örebro till ett rådsmöte i Stockholm. Han stannade till här för natten och Måns Bengtsson (Natt och Dag) överföll och dödade Engelbrekt. Engelbrekt var oense med Måns far som bodde på Gökholms slott inte långt härifrån.
 Vi går tillbaka till bilen och kör vidare mot slottet där Måns Bengtsson far bodde . Vem var nu Magnus Bengtsson (Natt och Dag), även omnämnd som Måns, död mellan 1473 och 1477, var en svensk riddare, riksråd och lagman i Närke, herre till Göksholm och Brokind i Östergötland. Han var son till Bengt Stensson (Natt och Dag), stamfar till Sveriges äldsta släkt och adelsätten Natt och Dag, men är för eftervärlden känd för att han våren 1436 slog ihjäl Engelbrekt Engelbrektsson.
 Natt och Dag är en månghövdad svensk uradlig ätt från Östergötland, varav den adliga ätten nummer 13, känd från 1280 enligt Riksarkivet, utgör den äldsta nu levande svenska, adliga ätten.

Vi lämnar slottet och kör vidare. Vi åker till Örebros slott. Under medeltiden belägrades slottet många  gånger och beboddes av både kungar och hövitsmän, både svenskar och danskar under åren 1434-1436 bodde Engelbrekt Engelbrektsson här på slottet. Första gången Örebro slott omtalas är 1364. Örebro slott ligger på en holme i Svartån i Örebro, Närke. Slottet har formen av en rektangel med utbyggda cirkelrunda torn i hörnen och innehåller cirka 80 rum, förutom källaren som har använts som fängelse.
 
 
 
Sankt Nicolai kyrka ligger i centrala Örebro.
Engelbrekt begravdes i Örebro kyrka och blev under de kommande decennierna föremål för en riklig helgonkult.

 Engelbrekt blev den antidanske hjälten som enade landet och i ledning för allmogen kastade ut danskarna. Att kulten inte blev större får anses bero på att Gustav Vasa själv tillskansade sig samma roll.
 
Född 1390 död 1436.
 
 
Hej så länge!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1
EvaMarie

Intressant läsning!!!!!

Svar: Det är en spännande historia! Tack..
Steve