En dag på Ängsö!

Hej!
Ängsö slott nämns första gången 1185 i ett brev skrivit av kung Knut Eriksson, Då en gård fanns här på platsen. Sedan dess har ägandet vandrat i adells släkterna. Med andra så som Oxenstierna, Trolle, Sparre och från 1730-talet fram till år 1971 skäkten piper som ägare.
Idag så ägs Ägsö slott av Westmannastiftelse.
 
De äldsta delarna är från 1400-talet, slottet har byggds om ett flera antal gånger under årens lopp.
Sitt nuvarande utseende fick slottet först 1740.
 
Westmannastiftelsen är en naturstiftelse vars stiftare är Västmanlands kommuner och landsting. Westmannastiftelsen styrs av en styrelse med 5 ledamöter och 5 ersättare som är tillsatta av VKL (Västmanlands Kommuner och Landsting) och Landstinget Västmanland.
 
Vi tar bilen och kör efter Fagersta vägen och när vi kommer fram till macken och så har vi gammelgården till höger så vi tar av mot vänster och sedan följer vi Surahammars vägen till vi kommer fram till Erikslund och där följer vi skyltarna som tar oss till vårat mål.
Ängsö naturreservat är beläget i Västerås Stad, ca 20 km sydost om Västerås.
 Ängsö med sin skärgård är ett trevligt utflyktsmål.
både sommar och vinter. Floran är rik och unik, 
fågellivet är spännande bl.a med flera häckande fiskgjusar, vintertid kan man se både kungsörn och havsörn.
 
Som ni ser på bilden så är det enorm ek, den är ihålig och säkert tusentals år gammal.
Det finns mycket gamla ekar som står prydligt runt om på dess marker.
Ängsö kyrka tillhör Kungsåra församling i Västerås stift.
Ängsö kyrka uppfördes omkring 1340, bekostad av Nils Ambjörnsson, dåvarande innehavare av Ängsöslottet. Då omfattade kyrkan långhus och korsarmar, samt en klockförsedd takryttare över korsmitten. Kyrkorummet var dekorerat med medeltida kalkmålningar fram till 1600-talet, då de överkalkades. På 1730-talet utbyggdes Piperska gravkoret i öster. Västtornet restes 1742-44.
Vi kommer in på gården, vi sätter oss ner och njuter av den tystnad som finns här.
Det jag sitter på är en nersågad ek från flera tusen år tillbaka.
Ordet slott kommer av lågtyskans ord slot, som betyder befäst plats, slott.
 
Ängsö nationalpark ligger i Stockholms skärgård, i hjärtat av Roslagen. Ön erbjuder ett vackert odlingslandskap med blommande slåtterängar, beteshagar och hamlade träd. 

Under våren och försommaren står markerna i full prakt, med blommande ängar och hagar.
För ca 4000 år sedan började Ängsö titta upp ur vattnet. När ön sakta steg ur vattnet påverkades jordmånen av vågornas rörelser så att fina partiklar spolades bort, så kallad svallning, och blev kvar på de lägsta landytorna. Ängsö karaktäriseras i dag av höjdområden med kalt urberg och svallad morän och finjordar i låglänta .
 
 
 Vi tycker ov Ängsö det finns många vandringsleder att följa sedan när man kommer fram till en av mina favo platts. Här kan man bada ligga i solen och slappa göra upp eld samt fiska. det finns en jätte brygga och stenar man kan slå se sig ner, när man ska avnjuta en middag och blicka över
Mälren.
Vi måste åka hit till våren igen!
Det är Unikt: Orkidén Adam och Eva i tusental, kungsängsliljor, torpartorp.
Vi går ner mot bilen och då far jag syn på denna gravsten...
 Karl XII:s häst Brandklipparen) och tog tjänst vid Ängsö slott. En natt år 1740 stod hästen i stallet och blev upprörd av något [Spöke?], så när stallfolket öppnade stallporten slet sig Brandklipparen loss av skräck och sprang rätt in i muren och dog. Dock bör dessa historier tas med en nypa salt,
Men det kan väl vara så, Karl XII:s kuse ligger begrav här efter den långa stenmuren.
Det har varit en trevlig dag är på Ängsö, Men nu längtar vi till våren då det mesta är vackert! Vi avslutar dessa Två konstverk.
Nu ska åka hemåt igen vilken toppendag det vart!
Vi ses!
Hej, så länge!
 
 
 .
 
 
 
 
 
3
Sonja

Tack för all information om Ängsö. Det blir en utflykt för mig dit i sommar
Vad tycker Aston om sitt nya "syskon"?
En så rar familj.
Ha det så bra 💗

Svar: Jag tycker du ska göra ett besök på Ängsö och snart är det ju vår och då blir allt vackert!Vi mår fint Ida växer hon blir 3mån om ett par dagar.
Och tack till dig! Ha en fin dag!
Steve

maria fischer

hej! är det en amerikansk jätteschäfer du har?
är nämligen så nyfiken på denna hundras, har förvisso haft 3 schäfrar tidigare, både tyska svenska och danska blandningar, fast jag vill inte kalla dem för blandningar - du får gärna skriva eller mejla mig och berätta lite info om vovven, så hade jag blivit så glad!
mvh maria fischer

maria fischer

hej! är det en amerikansk jätteschäfer du har?
är nämligen så nyfiken på denna hundras, har förvisso haft 3 schäfrar tidigare, både tyska svenska och danska blandningar, fast jag vill inte kalla dem för blandningar - du får gärna skriva eller mejla mig och berätta lite info om vovven, så hade jag blivit så glad!
mvh maria fischer