En skön vinterdag vid Lövudden!

Hej!
Tidigt idag på morgonen så styrde vi mot Västerås, vintersolens sköna strålar gjorde så att det kändes som tidig vår. Vi tog Fagerstavägen och körde ut till Lövudden. Lövudden ligger ca 5km ifrån centrum på Västeråsfjärdens vänstra sida.
När jag bodde i Västerås så var jag ofta här, här finns stora gräsytor och sandstrand och så har vi Mälaren som är Sveriges tredje största sjö som rinner här. Mälaren består av vikar, sund och fjärdar och har många öar. Här har man badat och fiskat både som pojk och karl.
Vi parkerar bilen och jag släpper ut hundarna och genast så får Ida tag på en pinne och lägger sig ner till ro och gnager för glatta livet.
 Det finns 90 stadsdelar i Västerås. De flesta stadsdelarna har fått sitt namn efter större gårdar som funnits inom stadsdelens område, till exempel Gryta, Skälby och Bjurhovda.

Från början hette staden Aros, vilket på fornnordiska betydde åmynning. Senare blev namnet Västra Aros, det vill säga den västra åmynningen, och man kan ana varifrån namnet Västerås har sina rötter.

Västerås är den femte största staden i Sverige, efter Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala.

Kanske du har hört namnen Gurkstaden, Mälarstaden eller V-ås som västeråsarna själva kallar den för?

Vi sätter oss ner och blickar ut mot Mälaren.
När bergshanteringen kom igång under 1200-talet blev Västerås den viktigaste utskeppningshamnen för järn och koppar från Bergslagen Under 1500-talet fraktades även silvret från Sala över Västerås. Under en stor del av medeltiden var Västerås en av rikets viktigaste myntslagningsorter.
Västerås har drabbats av flera stadsbränder, bland annat 1714. Västerås har en mycket spännande historia bakom sig och framför sig.
 Med sitt stadssigill från slutet på 1200-talet är Västerås en av Sveriges äldsta städer. Västerås räknas som stad från år 990.
 
Det var en härlig förmiddag är på lövudden och jag tror att både Aston och Ida uppskattade det, jag tror dom fick vårkänslor som jag.
Vi tar bilen och åker till Hökåsen för att göra ett besök hos Astons bror och min mor.
Men allt vackert har även ett slut, så tack för idag!
Vi ses snart igen!
Hej så länge!
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

1
Dagmar

Var kommer den lilla hunden ifrån?

Svar: Hon kommer ifrån en familj ifrån Stockholms området.
Steve