Säters hospital.

Hej!
Vi har fått en ny medlem i flocken av en vit schäfertik, hon är 10 veckor gammal och full av energi.
Så nu är man småbarns far igen och det är härligt och Aston är duktig och hjälper till.
Hon heter Ida och det är roligt att våran flock växer ,så välkommen Ida till oss, nu börjar ditt äventyr!
Igår så tog vi Hedemora vägen och följde den till Hedemora. Vi tog av mot Säter vi åkte igenom Nisshyttan och Dalkarlsbo och förbi Ljönshyttan och rundade sjön Ljusten tills vi kom fram till Säters sjukhus och begravningsplats som är vårt mål.
Säters hospital öppnades 1912 sjukhusets kyrkogård invigdes 7 september 1913 då begravdes två patienter och 200 människor närvarade, patienter ,personal, stadsbor.
 
Den sista begravningen ägde rum den 7 juli 1951. sammanlagt så ligger ca 800 patienter begravda här på sjukhusets kyrkogård.
Begravningsakten var enkel för det mesta utan närvaro utav någon anhörig. På varje grav uppsattes ett enkelt träkors. På kyrkogården ligger fler patienter begravda än vad dem vita korsen visar.
Den dramatiska tiden för det gamla ”sinnessjukhuset” är över sedan länge men kvar finns historien om det stora sjukhuset och alla människor som hamnade där. 
 
En bit uppför kyrkogården så ligger Säters gamla mentalsjukhus.
  Efter det att  medicinalstyrelsen gjort en utredning i Sverige. där de åkte runt i Sverige för att ta reda på hur situationen såg ut för mentalsjuka. I utredningen går det  att läsa hur människor bland annat levde instängda i ladugård och bur. Staten skulle nu ta ansvar för de svaga i samhället och börjar bygga stora hospital och är sedan världsledande inom mentalvård fram till sextiotalet.
 Hela verksamheten på Säters hospital präglades av en slutenhet.
 
 Sjukhuset var också i stort sett självförsörjande och patienterna fick hjälpa till med sysslorna som en typ av arbetsterapi. Personalbostäderna låg på övervåningen.
Mycket av vad de blev inlagda för är sådant som drabbar alla någon gång i livet.
Så , många som var inlagda här hade ej behövt det.
 
Vi lämnar Sjukhuset och kör ner till sjön som är ett stenkast ifrån.
Vi ser hur en man sitter och pimplar mitt på sjön, det är något som jag måste prova på, det ser så lugnt och skönt ut.
Vi går på en promenad efter sjön.
Jag hoppas du har haft en trevlig stund med oss. Nu ska vi bege oss hemåt, men vi ses snart igen!
Hej så länge!