Hälsoresan!

Hej!
 
I det gamla bondesamhället skulle man på trefaldighetsafton, det vill säga dagen innan trefaldighetsdagen, gärna uppsöka en så kallad trefaldighets-källa för att dricka och tvätta sig i vattnet.
En trefaldighetskälla var i folktron en vattenkälla med läkande kraft och bäst effekt hade vattnet om det dracks just på trefaldighetsaftonen.
Heliga trefaldighets dag, trefaldighetsdagen, är första söndagen efter pingst.
Så i söndags så begav vi oss mot Löfmarken, Söderbärke socken Dalarna för att dricka magiskt vatten.
 Det är flera mils skogsväg och knappt ett endaste hus efter vägen Jag ser en skyllt som lyder Trefaldighetskällan, vi svänger upp efter pilens riktning och parkerar bilen och går in en bit in i skogen där källan finns.
 Lämplig dos ska ha varit sju klunkar av vattnet. Det var även viktigt att vattnet från källan rann mot norr. Norr uppfattades som det ondas hemvist och dit kunde sjukdomen återförpassas. Föremål av metall, som mynt och nålar har offrats vid källorna ända in på 1900-talet.
 Här samlades människor från byarna i socknarna Söderbärke, Norn, Norrbärke, Norberg, St.Tuna, Gustafs och Silfberg i trefaldighetstid för att dricka av källans läkande krafter.
Strax bakom mig fanns en avplanande kulle som man dansade på när man druckit av vattnet.
 
Jag dricker sju klunkar utav vattnet, det smakar riktigt gott och det tyckte nog hundarna med!
Vi sätter oss ner och njuter av skogen.
Vi fortsätter på våran hälsoresa och kör efter gamla Hedemora vägen mot Turbo.
Och tillslut så kommer vi fram till vårat nästa mål som är Troll Kajsas sten.
 Kajsa var en kvinna som kunde hjälpa sjuka människor och djur. Hon botade både människor och djur med salvor och droppar som hon gjorde av växter. De som bad om hennes hjälp fick offra en slant de slantarna skulle läggas i ett hål på baksidan av denna sten.
Vi kör vidare.
 
Vägen går från Turbo längs Håsjön och förbi Knapptjärnarna till Norn finns denna sten som kallas Smörjstenen. Ur denna stens magiska kraft sökte långt tillbaka människor hjälp mot verk och sjukdomar. 
Det lilla runda hålet i stenen skall ha uppkommit av att man med en träpinnar stått och snurrat runt, runt och samtidigt framfört sin önskan om hjälp mot sjukdom och sedan offrat en slant. ”Där av det runda hålet.
För att utvinna största möjliga trollkraft ur stenen, måste man tillkalla en trollkunnig person vid tillredning av salvor i smörjhållet. När den troll kunnige  läst sina besvärjelser och tvingat över en del av stenens läkeförmåga till salvan var den färdig att tagas i bruk.
Vid smärre besvär behövdes ingen trollkunnig vid salvtillverkningen. Man tog då bara lite osaltat smör, lade under tystnad in det i trollstenens magiska hål, avlägsnade sig utom syn och hörhåll en stund, sedan var salvan klar att hämta.
 
Förstföderskor smorde sig med salvan några gånger under havandeskapet för att få en lätt och om möjligt smärtfri förlossning.
 
Men jag är varken havande eller har något smör med mig så det får till att bli det första valet.
Jag snurrar runt en träpinne i hållet och önskar mig och sedan så offrar jag en slant.
 
 Första ögonkastet på stenen så ser jag inga pengar men när jag tittat en stund så upptäcker man bara fler och fler, sprickorna i stenen är fyllda med slantar.
 Jag bankar dit en slant för att försäkra mig om att den kommer att sitta där för all framtid.
Med det sagt så slutar våran hälsoresa här. Det var trevligt att du följde med oss och vi ses snart igen!
Hej så länge!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2
A M

vilka härliga bilder, älskar naturen!

Svar: Tack så mycket!Jag älskar också naturen..
Steve

Doris Larsson

Du borde skriva ner dina resor och med all info du har! Stressade människor kanske hittar en natutpärla åtminstone....

Svar: Hej!Det var ingen dum ide det ska jag faktiskt ta och göra..
Steve