Sverige är fantastiskt!

 
 
Hej!
 
Jag hoppas att du har haft en fin midsommar!
 
I torsdags förmiddag åkte jag och hundarna mot Tierp. Vi startade från Norberg, Västmanland och åkte igenom dalarna och vidare igenom Gästrikland som tog oss till Tierps kommun.
Tierps kommun är en kommun i Uppsala län men i båda landskapen Uppland och Gästrikland.
Strömsbergs bruk vallonbruket som är mest känt som det "vita bruket".  Med sina välbevarade vitmenade huskroppar ger det en god bild av och föreställning om den gamla industriella storhetstiden.
 Sot, rök och buller präglade bruket en gång i tiden, numera är den en stilla oas.
Tämnaråns glittrande vatten binder samman industribyggnaderna, herrgården, bostäderna till en vacker oas.
 
 
Järnet och skogen var det som en gång byggde upp Strömsbergs bruks storhet.
Dorkarby ström och fick 1643 privilegiebrev att bygga Strömsbergs bruk. Här började tillverkas muskötplåt till Söderhamns gevärsfaktori.
  1877 köpte Axel Wachmeister Strömsberg, där stångjärn tillverkades fram till 1920.
Det gick åt stora mängder med kol vid järntillverkningen och i detta kolhus vi befinner oss i rymde närmare 7 000 kubikmeter kol. Kolningen utfördes i de milsvida skogar som hörde till Strömsbergs bruk.
Oftast var det arrenderade bönder under bruket som hade skyldighet att leverera träkol.
 idag finns endast rester kvar av de två rostugnar som hade uppförts 1849 respektive 1882. Skorstenarna revs år 1933. Här upphettades malmen för att driva ut svavel, fosfor, arsenik och andra föroreningar. Processen gjorde malmen spröd innan den krossades (bokades) och fördes till masugnen.
Från 1877 och fram till 1920 upplevde bruket sin sista blomstringsperiod. Här fanns då förutom ett järnbruk, kvarn, ångsåg med hyvleri, kolgård, tegelbruk, trädgård och plantskola. År 1920 köptes bruket av Stora Kopparbergs Bergslags AB och järnhanteringen upphörde. Till egendomen hörde även andelar i Dannemora gruvor. Den totala ägovidden utgjordes av omkring 33 000 hektar, varav 22 200 produktiv skog.
Det var en fin vandring runt bruket! men vi ska åka vidare.
Vi tar Gysinge vägen mot Horndal och sedan mot Folkärna som tar oss vidare till Tyttbo.
Tyttbo är en by vid Dalälven i sydöstra Dalarna cirka 40 km nedströms Avesta och helt nära Färnebofjärden.
Färnebofjärdens nationalpark är en del av Nedre Dalälven, en unik sträcka av floden där sjöar, forsar, våtmarker och gammelskogar som bildar en vacker mosaik. Här går även den biologiska gränsen till norra Sverige.
Tyttbo är mest känt för sitt fina forsfiske med fin fisk som öring och harr. Även de lugna fjärdarna bjuder på trevligt fiske med fina gös- och gäddbestånd.
Det finns flera markerade vandringsleder och slingor. I området häckar flera svenska hackspettsarter och flera arter av ugglor, bland annat slaguggla som här troligen har sin tätaste förekomst i landet.
Vi följer en led som tar oss till ett vindskydd. Det finns även fem enklare raststugor där man får övernatta en natt utan kostnad (i mån av plats). Det finns gott om vindskydd, dessa kan man också övernatta i.
Det artrika djur- och växtlivet skapar många spännande möten; 270 olika kärlväxter blandas med ett 20- tal fiskarter, cirka 60 rödlistade insektsarter samt älg, rådjur, hare, räv, mård, bäver, skogslämmel och lodjur.
Vi lämnar den vackra nationalparken och kör hemåt till vackra Norberg.
Vi avslutar denna dag med lite agility
 
Det var allt ifrån oss för denna gång vi ses snart igen!
Hej så länge!

 
 
 
 
 
 
1
Ann Åsberg

Har åter läst på din. Blogg. Fina bilder och upplysande texter om de platser du besöker. Dessutom får man förslag automatiskt till att besöka och vandra på de olika platserna. Tack!

Svar: Tack snälla!Vad kul att du gillar det. Hoppas du fortsätter att läsa min blogg än är inte resan slut.
Steve