Turkosskimrande vatten gör platsen magisk!

 
Hej!
Igår så åkte jag och Aston å Ida efter en kulturslinga i södra dalarna som knyter samman sju sevärda bergslagsmiljöer. Slingan tar oss igenom Silvbergs samt Säters bergslagsområden slingan kallad Silverringen.
Vi stannar till vid en jätte fin plats där bäcken rinner igenom skogen och där det finns många vandringsleder att följa.
Man får en känsla utav att man befinner sig i Norrland för en stund då man strövar här.
Det är så vackert och lugnt, fågelsång och det härliga ljudet av skogsbäcken.
Vi kör vidare.
Jag har åkt efter silverringen och besökt dess sju sevärdheter tidigare så som Jönshyttan, Öster Silvbergs gruva, Silvbergs kyrka, Grängshammars bruk, Ulfshyttan, Bispbergs gruva och Sördalens konsthjul.
Men idag så ska vi inte besöka alla. Det finns ett ställe som jag bara älskar där turkosskimrande vatten i  dagbrottets öppna gruvhål gör platsen magisk. Nästa stopp blir Öster Silvbergs gruva.
  Totalt framställdes 91,3 kg silver under åren 1630 till 1920. Gruvans storhetstid var på 1400-talet och i början av 1500-talet då Gustav Vasa tillmätte gruvan stor betydelse.
 Det fanns även guld. Guldhalten uppgick till 10-15% av silvret. Smältningen utfördes bland annat vid Jönshyttan. Rester efter sammanlagt elva hyttor för silversmältning har påträffats i området. 
 Vid 1800-talets slut stängdes verksamheten och gruvan vattenfylldes.
Bredvid så ser man varphögar. Varp (numera ofta benämnt gråberg) är de malmfattiga stenstycken som kommer upp vid gruvbrytning. Varpen sorteras bort för att man skall kunna använda de viktigaste beståndsdelarna av malmen så fort som möjligt.
Rödfärgspigment tillverkades förr på många platser i Sverige och det gjorde man även är vid Silvbergs gruva. Rödfärg syftar dels på röda järnoxidpigment som utvunnits ur slaggprodukter från gruvor eller mineralhantering.  Från 1500-talet och framåt har man producerat rödfärgspigment av järnhaltigt gruvslagg eller av rester från framställning av till exempel alun eller svavel.
Vi åker vidare.
Jag har aldrig vart vid Silvbergs Kyrka och jag tänkte att vi ska göra ett stopp där.
Kyrkan ligger vid sjön Grängen nära Grängshammars bruk och uppfördes 1830–1834. Kyrkan har huvudsakligen formen av en oktagon, med ett utstickande vapenhus och ett torn med två klockor.
 En Kyrka med åtta hörn. Grunden är av granit och kyrkans ytterväggar är uppförda av slaggsten och murtegel med ett lager vit puts.
Kyrkan är dessvärre inte öppen så vi kör vidare och kommer ut i Söderbärke och lämnar därmed silverringen. Nu ska vi hitta ett lämpligt ställe att grilla på.
Vi kommer fram till Rastahyttan och parkerar bilen och går ner mot sjön.
Jag lägger på några hamburgare på engångsgrillen och sätter mig på gräset och blickar utöver sjön.
 
Vilken skön utsikt!
Med det sagt så säger vi hej för denna gång och det var trevligt att du följde med oss idag!
Vi ses snart!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1
Doris Larsson

Fina bilder! Intressanta fakta och trevliga utflykter ni gör 😊

Svar: Tack så mycket det var trevligt att höra!
Steve