Stockholms skärgård..

Hej!
Tidigt på måndags morgonen så begav vi oss mot Stockholms skärgård.
Jag packade bilen med det som vi kommer att behöva för ett par dagar. Med iver så lämnar vi byn och kör mot huvudstaden.
Fredriksborgs fästning är en befästningsanläggning i Värmdö kommun vid Oxdjupet, inloppet till Stockholm. Fästningen bestod av torn, strandverk och kringbyggnader. Anläggningen ingick i försvaret som byggdes upp i Stockholms skärgård för att skydda Stockholm efter rysshärjningarna utmed ostkusten 1719.
Fästningen med fasta batterier skyddade i fort som rymde en besättning på 2000 man betraktades som ett av Europas modernaste fästningsverk. 
Tornets höjd gav bra överblick över de fjärdar som omger norra delen av Värmdölandet och förbättrade möjligheterna att i tid upptäcka fientliga fartyg. Tornets huvudfunktion var att försvara landsidan. Det hade plats för ca 45 kanoner som hade en räckvidd på ca en kilometer.
 Oskar-Fredriksborgs befästningsanläggning sedd över Oxdjupet från Fredriksborgs fästning.
Vi tar bilfärjan från Värmdö över till Rindö. Ön är ca 5 km lång och 1,2 km bred och har en yta av 4,46 km².
 Oscar-Fredriksborgs fortet bestod av ett övre verk som sprängdes in i berget samt ett nedre verk vid kanten av farleden. Verken förbands med en 300 meter lång sprängd skyddande tunnel. Sidogravar sprängdes ut i berget för att skydda mot infanteriangrepp. Gravarna försågs med utstickande kaponjärer varifrån man kunde försvara med flankerande eld.
 
Oscar Fredriksborgs fästning blev färdig 1877. Fästningen bestod av två delar, övre och nedre verken, som hade förbindelse med varandra genom en sprängd underjordisk gång (vid detta arbete användes nitroglycerin för första gången i Sverige). Från undre verket kunde torpeder skjutas ut under vattnet mot fartyg i farleden. Övre verket var bestyckat med ett stort antal pjäser, bland annat tre 24-centimeterskanoner.
Allt detta har gjort mig hungrig så jag tar och hettar upp stormköket och värmer på köttfärssås och makaroner.
Mätt och belåten såtar vi nästa färja över till  Vaxholms fästning eller Vaxholms kastell som ligger över sundet mellan staden Vaxholm och Rindö.
 1548 uppfördes den första anläggningen för skydd av inloppet till Stockholm och efterhand tillkom ytterligare utbyggnader. 1833 påbörjades en total ombyggnad som kom att ge fästningen dess nuvarande utseende. Sedan 1935 är Vaxholms fästning ett statligt byggnadsminne.
Fästningen användes under 1700- och 1800-talen som fängelse.
 
Med detta sagt så avrundar vi denna dag, det börjar att på bli sent och vi måste hitta en bra plats att sova på men jag hoppas att vi ses imorgon igen!
Hej så länge!
 
 
 
 
2
Ann

Visst är det fantastisk miljö? Jag bor mitt i den. Går ofta där med hunden

Svar: Ja, det håller jag verkligen med dig om!Vi tänker snart åka dit igen det finns mycket kvar att utforska.


Steve

Mirre Sweetwords

Så fin plats

Svar: Ja visst är det!
Steve