Lasse-Maja.

 
 
Hej!
 
Lasse-Maja tjuven som stal från dom rika och gav till dom fattiga. Lars "Lasse-Maja" Molin, född den 5 oktober 1785 i byn Djupdalen i Ramsbergs socken i Västmanland. Han företog stöldturnéer i främst triangeln Stockholm–Örebro–Västerås. Han kallade sig från 1809 Lars Molin och fick smeknamnet Lasse-Maja eftersom han periodvis levde som kvinna.
 
Några kilometer söder om kyrkbyn, i Morskoga, Lindesberg startar en vandringsled med informationsskyltar om Lasse-Maja, som följer de stigar han antogs ha vandrat mellan födelsehemmet och släktingarna i Ösarhyttan.
 Leden är 12 km, märkt med orange färg på stolpar, träd och stenar. Den sträcker sig genom omväxlande mark med hög skog, öppna fält och vid utsikt. Det här är Lasse-Maja´s hemtrakter, där han växte upp och lär ha börjat sin brottsliga bana. "Här kände han varje stig, varje kärr, varje flyttblock, varje rotfälla.
Vi vandrar efter leden, och det känns spännande att vandra i Lasse-Majas gamla spår.
 
De första åren av sin kriminella bana hölls Lasse-Maja mest i hemtrakterna. Han hade då ofta sällskap med dottern i granntorpet, Maja Andersdotter. En mycket stor roll i hans liv spelade också hans moster, Maria Olsdotter, känd för eftervärlden som "gruvmora i Stråssa". Denna märkeskvinna ägde Stråssa gruva och ledde under en lång följd av år arbetet som gruvfogde.
Vid Kuckelbo lär ha funnits en smed som lärt Lasse-Maja hur lås fungerar. En kunskap som han senare vid flera tillfällen använde sig av.
 
Vi kommer fram till en skylt som lyder dunderboda. Efter leden så finner man flertal gamla spännande torpruiner, Lagges, Dunderboda, är namn som sätter fantasin i rörelse.
Hans förkärlek för kvinnosysslor och kvinnoklädsel; "ansåg mig även uti den kunna spela en lyckligare roll och lättare komma åt penningar" Han gick långa tider klädd som kvinna, och utan tvivel var han vad vi i dag kallar "transvestit" – ett okänt begrepp på 1700-och 1800-talen.
Vi kommer fram till en bäck som rinner igenom skogen här kan vi villa lite och hundarna kan dricka vatten hur bäcken.
Vi går över två plankor som ligger över bäcken.
Men då passar Aston och Ida på att hoppa i bäcken.
Jag låter dom leka av sig innan vi vandrar vidare.
Vi fortsätter och plötsligt så ser jag ett fallfärdigt hus mitt i skogen vi har kommit fram till Ruckelbo där Lasse-Maja lärdes sig allt om lås av en smed.
År 1804, 19 år gammal, kom Lasse-Maja till Stockholm första gången, och där påbörjades en stöldturné genom landet. Flera gånger greps han, men lyckades oftast rymma. Efter att, tillsammans med två kumpaner, ha stulit kyrksilvret i Järfälla kyrka den 8 februari 1812 (församlingskyrka i Järfälla församling), dömdes Lasse-Maja av Sollentuna häradsrätt i Barkarby tingshus i Järfälla socken till livstids fängelse.
På Karlstens fästning kom Lasse-Maja att bli en privilegierad fånge på grund av sin uppfinningsrikedom. Ryktet om Lasse-Maja spreds över landet och han såg till att det infördes turistresor för göteborgarna till fästningen. I göteborgstidningarna förekom det annonser om att åka och titta på fångarna på Marstrand. Genom att sälja föremål och berätta historier mot betalning kunde han få in viktiga summor då fångarna tvingades att köpa mat och andra förnödenheter på fästningen. Eftersom Lasse-Maja framför allt arbetat i kvinnoyrken hade han fått goda kokkunskaper. Detta kunde han utnyttja under sin tid på fästningen, som han under stora delar av sitt straff avtjänade som kock.
 
En bokhandlare vid namn Zacharias Theodor Björck hjälpte Lasse-Maja att komma igång med skrivandet och 1833 utkom Lasse-Majas självbiografi Den vidtberyktade Äfventyraren Lasse-Maja. Mest populär blev den andra upplagan som gavs ut 1840 under titeln Den byxlöse Äfventyraren. Det har blivit den svenska självbiografi som getts ut i flest upplagor genom tiderna.Under 1800-talet gav Lasse-Majas självbiografi upphov till en mängd omarbetningar och kortare berättelser, som såldes som skillingtryck. 
Efter 26 år (1839) slapp han ur fängelset efter att ha blivit benådad av Karl XIV Johan 1838. Enligt sägnen berodde strafflindringen på att han imponerat på kungen med sin kokkonst, men den verkliga orsaken var sannolikt den popularitet som självbiografin väckt.
Efter fängelsetiden reste Lasse-Maja omkring i Sverige och berättade om sitt liv. Däremellan bodde och arbetade Lasse-Maja på en egen gård utanför Arboga. Där dog han 1845 efter att ha varit svårt sjuk de sista åren. Han begravdes utanför Heliga Trefaldighetskyrkan i Arboga.
 
 
I bergslagen är han en legend, tjuven som stal från dom rika och gav till dom fattiga. På många håll i trakten utpekas hans gömställen och skattgömmor.
 
Vid hans födelsekyrka i Ramsberg finns en minnessten över Lasse-Maja med inskriptionen
I Ramsberg hans vagga
I Arboga hans grav 
 I rättsprotokollet hans minne
Här slutar våran resa idag, vi ses snart igen! 
Hej så länge! 
 
 
 
 
 
4
Anonym

Riktigt bra historia o Lasse-Maja har man ju hört talas om så tack för att jag fick följa med i hans fotspår.Du har en begåvning att berätta Sveriges historia på ett spännande o intressant sätt.

Svar: Vad roligt! TACK
Steve

Barbro

Så intressant att följa med på dina uptäcktsfärder - härligt!

Anonym

Kanon resor ni ä ute på. Alltid intressant!

Carl

Fina bilder, fina hundar, fint berättat.
Tack och ha en bra dag!