Parkernas stad!

Hej!
 
Igår på morgonen så begav vi oss mot Enköping.
Enköping är en tätort i Uppland och är beläget vid motorvägen E18 och Mälarbanan i närheten av Mälarens norra strand. Enköping är känt för sina parker och går ibland under benämningen Parkernas stad. Enköping har 24 olika parker, grönområden och planteringar.
 
Vi startar från Norberg och kör mot Sala och tillslut så kommer vi till Sveriges närmaste stad (Enköping)
 Munksundskällan är en fickpark med rogivande damm, perenner. Munksundskällan är en källa där man förr hämtade sitt vatten. Byggnaden i mitten är ett gammalt pumphus från 1700-talet som står på sin originalplats. Fickparker var ett nytt begrepp i Sverige på 80-talet. Det kom från engelskans pocketpark och det var här i Enköping som begreppet myntades och de första fickparkerna byggdes. Med fickpark menas en mindre park, gärna insprängd i stadsrummet, med omgärdande klippt häck, frodig växtlighet och porlande vatten.
 frodiga växtligheten i form av bland annat klotlönnar och buskage av liten Stefanandra. Vattnet porlar och här råder lugn och ro.
Munksundskällan är sedan medeltiden känd och här hämtade stadsborna sitt vatten ända in på 1900-talet  och den utgör fortfarande en underjordisk grundvattentäkt som används av staden.
 
Parken är nära anslutning till ruinen efter Franciskanerklostret.
I Klosterparken kan man fortfarande se spår av ett franciskanerkloster. Klostret byggdes på 1200-talet och revs på 1600-talet. I den nordvästra delen av parken kan man se stenar som markerar klostret. Ett träkors förstärker platsens historia.
Vi kör vidare och nu när vi är här så ska vi besöka Drömparken.
Drömparken är unik i sitt slag. Den är under ständig förvandling och ändrar karaktär under växtsäsongen.  Här kombineras höga cylinderformade bokhäckar med mer än 200 olika perenner.  Här surrar humlor och bin under sommardagar, fjärilar flyger runt och du känner dofter från de hundratals blommande perennerna.
 
Inuti en av de cylinderformade bokhäckarna hittar du ett konstverk. Skulpturen i lövsalen heter Spelande och är gjord av konstnären Rune Rydelius. Figuren på bordet kan ses som en fiolspelare. Gestalten ger en känsla av porlande vatten, kanske näcken? Skulpturen möts av två tunna vattenstrålar som med ett plaskande ljud landar i den lilla vattenytan. Om kvällen, när belysningen är tänd och figuren står i ett ljusrum, framträder vattnet och förgyllningen.
Drömparken är skapad av holländaren Piet Oudolf 1996.
Vi kör vidare!
Vårfruberga kloster, vackert beläget på Fogdön invid Mälaren, var en gång ett av rikets allra mäktigaste nunnekonvent. På sin nuvarande plats har klostret legat sedan 1289, slutet av kung Magnus Ladulås regeringstid. Idag finns endast klostrets grundmurar bevarade. Man kan genom dem se hur anläggningen en gång sett ut.
 Allt detta har gjort mig hungrig så vi går ner till sjön.
Jag ska testa något som är helt nytt för mig. en unik lösning som låter dig tillaga mat & dryck utan eld, gasol-/ spritkök, elektricitet eller öppen låga. Grundsystemet består av ett värmekärl i form av antingen en matbehållare eller en mugg och särskilt framtagna värmepåsar.
 
Nu ska vi se hur detta fungerar!
 Barocook  är ett helt system med produkter där vattenaktiverad värme används för att värma eller koka både mat & dryck.
Värmepåsen aktiveras omedelbart när jag tillsätter vatten. vattnet kokar och jag lägger i mina korvar (perfekt)
 Jag måste ju säga att detta var ett lätt och smart sätt.
Barocooksweden.se hittar du flera smarta produkter.
Det var en trevlig dag och kul att du följde med oss!
Vi ses!
 Hej så länge!