En solig söndag i Smedjebacken!

Hej!
 
Smedjebacken södra Dalarna. Orten ligger vid sjön Norra Barken cirka 4 mil söder om Borlänge och är mest känd för sin järnindustri, genom smedjebackens Walsverk.
 
Vi tar bilen och kör mot Smedjebacken tidigt på söndags morgonen ihop att få se lite båtar i från poker run som var dagen innan. Vi åker till hamnen i Smedjebacken.  sjön Barken ligger en av Sveriges största insjöhamnar. Här finns ca 400 bryggplatser till båtar i olika storlekar
 
Smedjebackens hamn blev mycket viktig från och med år 1795. Bebyggelsen växte vid den tiden fram längs Kyrkogatan. Den största expansionen av samhället kom efter 1856 då Smedjebackens Walsverk byggdes.
 
 
I Smedjebacken börjar Strömsholms kanalsom följer Kolbäcksåns vattensystem i ett naturskönt landskap. Den 110 km långa farleden sträcker sig från sjön Barken till Mälaren. De grävda kanalsträckorna är sammanlagt bara 12 km, men har hela 26 slussar och en total stighöjd på 100 m. Kanalen är en del av Ekomuseum Bergslagen där också Flogbergetets gruvor ingår.
 
 Flogberget i Smedjebacken är en av Sveriges mest intressanta gruvmiljöer. Gruvan är naturskönt belägen högt uppe på berget intill byn Lernbo med fantastisk utsikt över sjön Leran. Den är unik genom att både dagbrott och underjord kan besökas.
Gruvorna ligger på en bergstopp och är till största delen avvattnade via en underjordisk stollgång. Det är en sinnrik metod, eftersom brytning kunde ske utan att man behövde tänka på länspumpning.
 
Berget erbjuder spännande upplevelser i dagbrott och underjordiska bergrum.
 
Gruvhanteringens olika epoker kan följas från 1600-talet och framåt.
Jag har haft en lärorik dag idag, Hamnen vilken pärla!
 
 
 
 
Jag tänker pröva fiskelyckan i Älven så jag stannar här ett par timmar.
Vi ses!
 
borlänge - båtar - flogberget - gruva - hamn - poker run - smedjebacken - sommar - walsverk