Jussi Björling

Hej!
 
Johan Jonatan ”Jussi” Björling född 5 februari 1911 i Borlänge. svensk opera och konsertsångare (tenor). Han utnämndes till hovsångare 1944, belönades med Litteris et Artibus 1945 och invaldes som ledamot 675 av Kungliga Musikaliska Akademien 1956.
Björling föddes i Stora Tuna socken i Borlänge och var bror till sångarna Olle Björling och Gösta Björling. De tre bröderna skolades först i sång av sin far, sångaren David Björling, och turnerade under namnet Björlingkvartetten i Nordamerika och Norden. Senare en kort tid även tillsammans med lillebror Karl Björling. Sedan fadern dött hamnade Jussi Björling som springpojke i Ystad, där violinisten och bassångaren Salomon Smith ordnade kontakt med operasångaren Martin Öhman, för vilken Björling sedan provsjöng 1928.
Vi tog bilen tidigt igår och så begav vi oss mot Borlänge.
Vi tar sikte på Stora Tuna kyrka där Johan Jonatan Jussi Björling är begravd.
Första gången som Björling framträdde i en operaroll var den 21 juli 1930 på Kungliga teatern i Stockholm i rollen som lykttändaren i Puccinis Manon Lescaut.  Hans debut i en huvudroll ägde rum en månad senare, i rollen som Don Ottavio i Mozarts Don Juan. Björling fick anställning på Operan 1931 och blev kvar där till 1938, en expansiv period med cirka 40 nya stora roller.
Det går inte att hitta hans grav allt ät täckt med snö.
Vi går in kyrkan istället. Stora Tuna kyrka var ursprungligen Dalarnas domkyrka därav storleken på kyrkan. Stora Tuna kyrka är byggd i närheten av en kultplats helgad åt asaguden Frej och på en äldre gråstensskyrka från 1200-talet. Den invigdes år 1469 under föresatsen att bli domkyrka i "Dalarnas och Bergslagen ovan Långhedens stift", något den också var under andra halvan av 1500-talet. Kyrkan byggdes utan torn men har annars samma storlek och form fortfarande. Det första tornet byggdes i slutet av 1500-talet men eldhärjades redan 1590. Det ersattes av ett nytt torn som eldhärjades svårt vid två tillfällen efter blixtnedslag.
 
Utanför kyrkan så möts man av dessa två.
 
Jag öppnar kyrkdörren och mötts av mycket vackra Inventarier.
I kyrkan förvaras en kopia av Gustav Vasas bibel, den första bibelöversättningen till svenska som gavs ut 1541 (Spännande).
Åter till Jussi Björling. Jag vet att en staty utav honom ska finnas på torget i Borlänge, så vi beger oss in mot centrum.
En konsert i London den 15 mars 1960 drabbades Björling av en hjärtattack, och knappt sex månader senare avled han vid familjens sommarställe på Siarö i Stockholms skärgård. Björlings begravning i Engelbrektskyrkan den 19 september 1960 direktsändes i radio och tv. Han är gravsatt på Stora Tuna kyrkogård.  Ett antal kongresser och konferenser anordnats i Sverige och i USA. Vidare har Sällskapet arrangerat flera hyllnings- och minneskonserter på Folkoperan, Kungliga Slottet och Kungliga Operan.
 Han berömmelse har faktiskt ökat under åren efter hans bortgång. Han är alltjämt en av de mest berömda sångarna i världen. Hans skivor säljs i stora mängder, moderna tenorer diskuterar honom som han fortfarande var i livet. Han har skapat en egen plats bland de odödliga, en plats som inte kommer att fyllas av någon annan.  Hans verk finns bevarat i ett fyrtiotal inspelningar av kompletta operor och körverk och omkring 650 enskilda nummer som arior och sånger.
 
Allt detta har gjort mig fika sugen så jag köper en semla och tar bilen och kör över Ludvika en bit utanför Ludvika stannar vi till i Saxdalen.
Det har kommit så mycket snö och det är snön som sätter gränser.
Vi hittar på ett fint ställe med grillplats med en underbar utsikt.
 Jag tar fram min fika och hundarna får också fika. Vi sitter där en lång stund. Jag tänker på hur dagen har varit och på Jussi Björling vilka låtar som jag känner till och det är ju helt klart O helga natt och till havs som jag tror att dom flesta har hört.
 
Vi tar och avrundar här men vi ses snart igen!
 Hej så länge!
 
 
 
 
1
Anonym

Gillar det du skriver - så intressant - fortsätt! Det är så bra!