Lemurerna i Furuvik!

Hej!
 
Ringsvans-lemurer är ett däggdjur och ingår i familjen primater, samma släkte som apor och människor.
 Madagaskar är lemurernas rike! Madagaskar är världens fjärde största ö och ligger 40 mil utanför Afrikas kust. Här lever Ringsvans-lemuren i skogar och regnskogar runt om på ön. I vilt tillstånd finns lemurer bara på Madagaskar. Jag älskar Lemurer och det är roligt att vara med dem.
 
Ca 10 km öster om Gävle vid Gävlebukten. I Furuvik ligger Furuviksparken.
Här kan man uppleva ringsvanslemurerna på nära håll i en av Europas största utomhusanläggningar (5000 m2). För Lemurer.  Igår tog vi bilen och körde mot Furuviksparken för att umgås med Lemurerna.
Ringsvanslemuren är idag klassad som starkt hotad trots att arten är både anpassningsbar och har ett stort utbredningsområde. De kvarvarande populationerna i det vilda blir allt mer åtskilda från varandra till följd av skogsskövling och arten jagas för sitt kött samt för husdjurshandeln.
 För ungefär 2000-3000 år sedan fanns det jättelemurer på Madagaskar. De kunde väga uppåt 200 kg och bli stora som gorillahannar.
Ringsvanslemurer lever i grupper med genomsnittlig 13 till 15 individer, antalet djur i gruppen kan variera mellan 6 och något över 30. Flocken är sammansatt av ungefär lika många hanar, honor och ungdjur. Grupperna domineras av honorna. Individer av honkön stannar nästan alltid i gruppen där de blev födda bildas flockens kärna av en familj med nära besläktade honor. Ledningen övertas av en alfahona som bestämmer riktningen för gruppen vandringar och andra interaktioner "ungefär som hemma"
Deras föda består utav frukt, löv, insekter, örter, bark, kåda, reptiler och fåglar.
Honan är dräktig i 135 dagar och får 1-2 ungar per kull.
Vikt för en hane och en hona är den samma  2,2 - 3,5 kg.
 Kroppslängd 50 cm, svanslängd 50 cm. Livslängden är ca:15 år.
 lemurer använder sig av många olika läten när dom kommunicera med varandra, en blandning mellan en sjungande val och en polissiren, Ibland som ett kusligt jämmer eller en grymtning.
  Lemur ett latinskt ord som betyder ”de dödas andar”. Bakgrunden till namnet är deras spökliknande ögon.
 Här i parken finns även andra djur. Djurparken består bland annat av ett aplandskap och bland parkens djur finns lemurer, kängurur  kameler, sköldpaddor, fiskar samt fåglar av olika slag, reptiler och alpackor getter och kor. Jag tackar lemurerna och går vidare i parken.
Parken är mycket vacker och ligger belägen vid Östersjön.
 
 
Parken bjuder även på berg- och dalbanor och barnkaruseller men det är inget för mig det är djuren och parken i sig som får hela min uppmärksamhet.
. Parken innefattar också ett utomhusbad och konsertverksamhet.
Greve Olle Cronstedt invigde parken söndagen den 17 augusti 1900.
På den tiden var det mest picknick och dans som lockade och så klart dom djur som fanns då.
 
 
 

Många kända artister har uppträtt i parken genom tiderna och även dessa sköningar bjuder på en show.
 
Djuren verkar att trivas i parken och det är roligt att se!
Vi ska bege oss hemåt igen men vi kommer garanterat att åka tillbaka till parken för att se hur det går för lemurerna och deras bebis.
Vi ses!
 
 
 
 
 
furuvik - lemurer - resa - sommar - utflyktsmål
1
Anonym

Vilka fina bilder o jätte fin park.Tack för att jag fick följa med o läsa om denna fina djurpark som jag besökte ofta som barn