Tuna-Hästbergs Äventyrsgruva.

Hej!
 
Tuna-Hästbergs gruva är en sedan 1968 nedlagd järnmalmsgruva vid samhället Tuna-Hästberg i Dalarnas län. Gruvverksamheten i Tuna-Hästberg har förekommit från 1400-talet. På medeltiden var brytningen blygsam och utfördes ofta av jordägarna själva. Malmen bröts i många små gruvhål och arbetet kunde bara utföras under sommarhalvåret. Mellan 1648 och 1893 hade cirka 370 000 ton malmförande berg tagits upp. I många hundra år så upplevde gruvan sin storhetstid först under 1900-talet.
Under åren så bröts ca 6 miljoner ton malm i gruvan fram till 1968.
 
Kvar i berget finns åtskilliga kilometer med tunnlar, enorma brytrum och lämningar som viskar om en svunnen tid då både gruvan och byn blomstrade av liv.
 
Sedan 2011 så bedrivs här en Äventyrsgruva och jag har under flera år velat besöka gruvan och nu så är det äntligen dags. Jag lämnar hundarna hemma och kör mot Tunahästbergs äventyrsgruva tidigt igår med en känsla av upprymdhet.
Väl framme så träffar jag upp guiden Mattias, en mångsysslare som på senare år helt hängivet sig i den förtrollande värld som ödegruvan bjuder på.
 
Med hjälm och pannlampa och sele så är vi nu redo att gå in i gruvan.
Via personalschaktet tar vi oss ner i gruvan, via den 110 meter långa trappan.
 
Mattias skrattar! och säger att detta är den enklaste sättet att ta sig ner!
Efter ca: 20min så har tagit oss ner.
.
Väl nere på 80meters djup går vi in i ett uppvärmt bergrum för en fika.
Mattias berättar att man kan skräddarsy en konferensdag med ett äventyr och att man själv bestämmer hur äventyrlig man vill vara.
Vid valborg bjuds det på en unik eldshow som är omtalad i flera länder, och även Lucia firande med Forssaängkören som vunnit flera utmärkelser som bjuder på en musikupplevelse utöver det vanliga.
 
Turen bjuder på flera spännande moment såsom klättring och linbana över en vacker upplyst sjö.
Har man full Cave eller mine diver-utbildning så kan man dyka i gruvans ort system. Det måste vara en vacker upplevelse! 
Sjöarna är kristallklara och det känns magiskt och helt fantastiskt att vara här, det är en upplevelse som man måste se med egna ögon för att verkligen förstå hur vackert det är.
Turen tar oss vidare och avslutas vid en isfylld sal och ut genom dagbrottet.
Turen har tagit oss fyra timmar och jag måste säga att det här är bland det bästa som jag gjort.
Jag kan varmt rekommendera ett besök hit, Ett stort tack till dig Mattias för denna fantastiska upplevelse som jag aldrig kommer att glömma.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1
Matilda

Vilket äventyr! Ser helt fantastiskt ut!