Våran Norrlands resa! Del 1

Hej!
 

Sverige brukar ofta delas in i tre landsdelar: Götaland (den södra delen), Svealand (den mellersta delen) och Norrland (den norra delen. Norrland består av nio landskap: Gästrikland, Hälsingland, Härjedalen, Jämtland, Medelpad, Ångermanland, Västerbotten, Norrbotten och Lappland.

Endast cirka 12 procent av Sveriges befolkning lever och bor här.

Som dom  flesta säkert vet består Norrland mesta dels utav skog och vatten.

Norrland sträcker sig utmed bergskedjan Skanderna som gör terrängen bergig. Norrlands inland väster om högsta kustlinjen har aldrig varit täckt av hav och större insjöar och saknar därför de finkorniga sedimentjordarter som är mest lämpade för jordbruk. Jordbruket nådde inte landsdelen förrän under yngre bronsålder, vilket har bidragit till att inlandet är så glesbefolkat.

Norrland har ett för det mesta tempererat klimat med stora temperaturskillnader, förutom nordligaste delen som har ett subarktiskt klimat.

Vi behövde verkligen komma bort ifrån värmen ett tag ,så tidigt på onsdagsmorgonen förra veckan så packade jag bilen med det nödvändigaste och så begav vi oss mot norr.

Vi startar resan från Norberg och åker efter riksväg 68 tills vi når Gävle sedan tar vi av mot E4:an.
Vi åker mot Söderhamn som ligger i Hälsingland vid höljebro strax före Söderhamn så kommer mitt första problem på resan, framdäcket smäller, det är bara att gå ut och byta däck så fort som möjligt.
Ca 20 min senare så kan vi åka vidare.
 
Efter 3 timmar så når vi Liden som är en tätort i Sundsvalls kommun i Medelpad västernorrlandslän.
Här börjar inlandsälven. Indalsälven är en av Sveriges vattenrikaste älvar. Älven är 430 km lång  rinner upp i Jämtlandsfjällen och söker sig ner i Storsjön (som ligger vid Östersund) 
 
Temperaturen har sänkts med 10 grader sedan vi lämnade Norberg.
Det börjar att dra ihop sig till ett riktigt oväder från klarblå himmel till värsta regn och åskväder.
Det börjar att bli sent och vi måste hitta någonstans att sova. Jag får syn på en lånestuga efter vägen som passar oss bra.
Runt om i Sverige finns det 200 stugor som vem som helst för sova över i utan att behöva betala.
Det går inte att låsa efter sig så jag måste medge att natten var rätt så jobbig med min hjärnspöken.
Natten gick och morgonen kom och jag fick inget besök i stugan.
Vi åt oss en god frukost och njöt utav det sköna svala vädret.
Vi beger oss vidare och kör mot Döda fallet.
 
 Döda fallet är en före detta fors i Jämtland Döda fallet är namnet på det torrlagda vattenfall. Natten den 6 juni, 1796, töms hela 20 km2 stora Ragundasjön på bara 4 timmar.  Storforsen – vattenfallet – blev plötsligt torrlagt & Döda Fallet skapades.Ragundasjön skapades för mer än 7000 år sedan. Idag är Döda Fallets kanjon en unik geologisk formation där du kan se och studera landhöjningen, lära hur ett vattenfall skapas och se hur kraften i vattnet kan urholka berggrunden och skapa en djup kanjon.
Döda Fallet representerar 1700 -talet och mötet mellan människa och natur, en tid av optimism om industriell utveckling. 

Vi lämnar Döda fallet och kör mot Östersund och sedan mot Arvidsjaur.
Det har varit mycket körande och vi börjar på att bli trötta så jag bestämmer att vi ska hyra en stuga över natten för att ladda upp oss.
Jag får tag på en stuga i Lövberga med flåsjön som utsikt.
Det har vart en intressant dag!

Nu ska det bli skönt att gå in i stugan och sova, och den går att låsa, Haha
 
 Håll utkik efter nästa del av våran Norrlands resa!
 
På återseende God natt!
 
 
 
 
 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

1
Ulrika Wiborgh

Andra bilden som ligger under döda fallet, vad ser man på den? Är det en stadion?
Ulrika