Ekeby by.

Hej!
 
Ungefär en mil väster om Uppsala ligger Ekeby by, den enda radbyn i Sverige som bevarat sin ursprungliga medeltida karaktär med ring gata.
Ekeby by är en så kallad "dubbel radby" vilket innebär att den har en ring gata som omringar byn och en rak bygata, mellangatan, som skär rakt igenom den.
 
Vi startade tidigt på måndagsmorgonen och körde mot Ekeby.
Ekeby by har förhistoriska anor. Byn är omnämnd i flera medeltida akter, första gången år 1299.
 Den oskiftade radbyn består av fem gårdar och i den ålderdomliga bykärnan ingår mer än trettio faluröda hus. Här finns också en smedja, ett antal torp och en väderkvarn av holländsk typ på Kvarnbacken.
På svinvallen har sedan 1700-talet legat en väderkvarn och än idag står väderkvarnen kvar som uppfördes av ägaren på Lilla Säteriet år 1807. Kvarnen var i drift till år 1907.
 Vid mitten av 1500-talet fanns fem hemman i byn. Två av byns gårdar tillhörde då, och kanske ännu tidigare, ärkebiskopen. I slutet av 1600-talet ägde ärkebiskopen tre hemman i byn, resterande gårdar var frälsehemman det vill säga ägdes av adeln.

Ekeby by är sedan 1997 ett byggnadsminne. Om du vill göra ett besök så är så är koordinaterna.
/ 59.8492361; 17.450917 59°50′57.25″N 17°27′3.3″Ö / 59.8492361°N 17.450917°Ö
 
Det var en trevlig by att besöka, jag kan tänka mig att det är riktigt vackert på sommaren men vintern har ju också sin charm.
 
Skandinaviens största katedral Uppsala domkyrka.
Domkyrkan har flera kungliga gravar från 1500-talet; Gustav Vasa, Johan III och deras drottningar begravdes här samt Flera kända vetenskapsmän här, Olof Rudbeck och Carl von Linné är två av dem.
 
 Kyrkan började byggas omkring 1270 och invigdes slutligen 1435, de 119 meter höga kyrktornen byggdes senare under 1400-talet. Uppsala domkyrka är en katedral i gotisk stil som jag verkligen gillar.
Domkyrkan uppfördes i tegel som tillverkades nära byggarbetsplatsen. Pelarna längst fram i kyrkan är  av kalksten. Först byggdes den östra delen av kyrkan med stora kapell runt omkring högkoret. På många ställen fick väggar, tak och valvribbor målningar.
Jag lämnar hundarna i bilen en stund och går in i kyrkan.
 
 

Väggmålningarna täcker cirka 13 000 kvadratmeter – att jämföra med två fotbollsplaner.
Uppsala domkyrka har fyra orglar: två stora orglar, en på västläktaren, en i norra tvärskeppet, en mindre kororgel och ett positiv i Sturekoret norra tvärskeppet står kyrkans nyaste orgel, invigd 2009 Ruffatti orgeln.
Predikstolen är Sveriges största, invigd 1710.
 
Vasakoret är Uppsala domkyrkas största kor och ett av de mest kända. Det ligger längst in i domkyrkan, längst åt öster, närmast soluppgången, den förnämsta platsen i kyrkan. Under medeltiden var det invigt åt Jungfru Maria och kallades Vårfrukoret.
 
I Vasakoret står ett gravmonument över Gustav Vasa, Sveriges kung 1523-1560. I kryptan under golvet är Gustav Vasa och hans tre gemåler, drottningarna Katarina av Sachsen-Lauenburg, Margareta Eriksdotter (Leijonhufvud) och Katarina Stenbock, begravda.
 
 
I Mora manar Gustav Vasa till uppror mot den danska överheten.  Året är 1520 och ett nytt Sverige ska just ta form. 
 
 
Konstnären Johan Gustaf Sandberg målade scenen 1836 då uppfattades Gustav Vasa som en nationalhjälte. Sandberg utförde också motivet som en stor freskmålning i Vasakoret i Uppsala domkyrka. Historiemåleriets mycket prestigefylld ställning under 1800-talet.

 Begravningar inne i kyrkor upphörde i slutet av 1700-talet.  År 1931 gjordes ett undantag när ärkebiskopen och fredspristagaren Nathan Söderblom begravdes i domkyrkans högkor.
 
I Finstakoret finns även Erik den heliges reliker i ett relikskrin, i förgyllt silver, tillverkat i slutet av 1500-talet.
Erik var kung av Sveriges ca 1156-1160. Enligt legenden valdes Erik till kung av svearna 1150 och götarna 1156. Han lär ha dödats den 18 maj 1160 i strid efter en mässa i Östra Aros, i nuvarande Uppsala. Erik dödades av den danske prinsen Magnus Henriksson.
Eriks skrin  innehåller konung Erik den heliges reliker ben, bland annat en halskota som genomskurits av ett skarpt vapen, samt dessutom en ringformig bronskrona och en siciliansk vävnad från 1300-talet.
Domkyrkans museum Skattkammaren ligger i norra tornet. Samlingen av medeltida textilier är en av de finaste i Europa. I Skattkammaren finns prästkläder från medeltiden och saker av guld och silver. Jag löser en biljett och tar hissen upp till norra tornet.
 
Drottning Margaretas gyllene kjortel är världens enda bevarade festklänning från medeltiden.
I museet finns också kungarna Gustav Vasas och Johan III:s och deras drottningars begravningsregalier. 
 
Det har varit en bra dag i Uppsala med mycket historia  allt har ett slut och här slutar vi för denna gång.
 
Vi ses snart igen!
Vi ses! 
 
 
 
 
 
 
.
 
 
 
 
1
Anonym

Jätte fina bilder och intressant historia.Domkyrkan i Uppsala är jätte fin och mäktig.Du är jätte duktig på att skriva om Sveriges historia och fina besöksmål.Ett stort tack för denna fina historia.Du och hundarna får ha en fin dag och jag ser framm emot nästa resa.