Resan till Norn!

Hej!
 
Vi startade tidigt i morse, hundarna var ivriga att komma i väg.
Vi åker mot Fragg som är en liten by i Norbergs kommun sedan så följer vi skogsvägen som tar oss efter Söderbärkevägen men Söderbärke är inte vårat mål så vi tar av mot Vikmanshyttan som leder oss till Norn.
 
Fram till Norn från Norberg så är det en bilresa på 3,7 mil efter en skogsväg med varierande miljöer och öppna landskap.
Det finns många vackra platser att stanna på.
Det är helt fantastiskt skönt väder, vilken morgon!
Vi tar bilen igen och följer vägen mot Norn.
Det är en mycket vacker tur!
Vi har kommit in i Dalarnas län. Norns bruk är beläget vid sjöarna Stora Norn och Stora Sundsjön, cirka en och en halv mil västsydväst om Hedemora och tre mil nordöst om Söderbärke.
 
Norns bruk anlades 1628.
Norns bruk, eller bara Norn, är en by och tidigare järnbruk.
Det första vi möts av är en vacker kyrka.
 Från 1700-talet kom bruket att vara i släkten Söderhielm ägo tills det 1874 såldes till det då nybildade Larsbo Norns AB Bolagets verksamhet började efterhand koncentreras till järnverket i Vikmanshyttan och 1899 lades smidet ned vid Norns bruk. Masugnen rustades dock upp och drevs ännu ett par år. I februari 1916 utfördes den sista blåsningen i Norns hytta och därmed gick också en 300-årig epok i graven. Kraftstationen, som byggdes 1912 för att leverera elektricitet till industrierna i Vikmanshyttan och Turbo, är emellertid alltjämt i drift. Numera ägs Norn och de omkringliggande skogarna av Bergvik Skog.
Bland äldre industribyggnader kan klensmedjan och den s.k. Frankrike-smedjan nämnas, vilken är den äldsta bevarade byggnaden i Norn. Hyttan, en s.k. mulltimmerhytta, är mycket välbevarad. Efter nedläggningen fick den stå och förfalla men, har sedan 1930-talet restaurerats i omgångar. Malmen till hyttan hämtades främst från Norberg och Bispberg. Flera egna gruvor som hörde till bruket fanns emellertid, bl.a. Knapptjärnsgruvan. Gruvan, som började brytas först på 1830-talet, lades ned 1909. Idag finns ett bevarat vändbrott kvar samt resterna efter en gruvlave. Norns bruk är byggnadsminnesförklarat sedan år 2003
 
 
Vi tackar för idag och avslutar våran resa. viken morgon vi har haft!
 
Vi ses!
 
 
 
 
 
 
3
Anonym

Äntligen får man läsa din härliga blogg igen.Ni måste haft en underbar morgon o förmiddag.

Ann Åsberg

Oj vad vackert ! Det ser så härligt ut. Du har sett och lärt dig mkt av dina resor. Hundarna har det så bra med dig.

Svar: Hej! tack jo det stämmer jag har lärt mig enormt mycket på våra resor.
Steve

TONY BILLSTRÖM

Hej! Underbara bilder och besök! :) :)