Ängsö

Hej!
 
För ungefär 1500 år sedan kom dom första människorna till Ängsö.
Naturreservatet består av en hel socken med 23 öar och 222 holmar och skär i Mälaren.
Ängsö naturreservat har ett gammaldags landskap bevarats, med fornlämningar, betesmarker, gamla vägar och torp. Ängsö ligger 14 kilometer sydost om Västerås.
 Människorna var fiskare och bönder som brukade åkrar och hade betesdjur. Från denna tid finns tre gravfält med nästan 150 gravar.
  Under medeltiden byggdes kyrkan och i det nuvarande slottet finns medeltida delar kvar. De många torpen som finns kvar, cirka 60 stycken, var bostäder åt de torpare som behövdes som arbetskraft i det omfattande jordbruk som bedrevs här.
 
  Här på Ängsö hittar du sex olika vandringsleder som är mellan 1,5 - 8,5 kilometer långa. Här kan man uppleva det omväxlande landskapet med spännande natur och historiska spår.
 
Här trivs  rådjur, dovhjort, kronhjort och vildsvin. Här lever också fiskgjuse, häger, brun kärrhök, rördrom, gulärla, mindre hackspett, storspov och många andra fåglar.
 
 Flera olika hotade och ovanliga svampar växer på Ängsö, som till exempel rotsopp, skumticka, jättekamskivling och oxtungssvamp. Och många sorters insekter trivs på de torra ängarna och i lövskogarna.
 Vi sätter oss ner och njuter av utsikten.
 
Det har varit en skön söndag här på Ängsö, ett bra utflyktsmål!
 Hade fint, vi ses!
3
Liza Hansson

Dit måste jag åka, verkar vara ett ställe helt i min smak. Tack för att du tog oss med. :)

Bea

Vi döpte vår äldsta son Ricki i Ängsö kyrka 🥰

Marie Johansson

På Ängsö slott han jag varit många gånger som ung. Har hjälpt till att bära porslin från köket till ett rum flera jobbiga trappor upp (iallafall när man är 11 år) och blivit vettskrämd av ett spöke. Mamma hyrde ett rum i flygeln ca 1 gång i månaden då grevinnan Piper tog emot beställningar av bygdens kvinnor för att komma just den dagen för att bli fina i håret. Mamma var damfrisörska och åkte till Ängsö och även till Färna, en annan by hon besökte lite då och då och fixade håret på tanterna. Detta höll hon på med i drygt 40 år samtidigt som hon hade egen frisersalong i vår villa i Ramnäs och senare i Skultuna. Jag och en kompis följde ofta med. Vi tyckte kyrkan och kyrkogården var läskiga, hade fått berättat om hemska saker som hänt förr.