Fet-Mats!

Hej!
 
Fredags förra veckan tog vi bilen och körde efter riksväg 70 uppåt Falun till Falugruva.
 
25 Juni år 1678 rasade falu gruva samman orsaken till raset var den intensiva brytningen och planlösa drivningen av orter. Ingen omkom i raset eftersom raset inträffade på Midsommardagen, det var en av få dagar som man var ledig från gruvan på hela året samt Juldagen.
 
Resultatet blev Stora Stöten med ett djup på 100 meter och rasmassor ner till 300 meters djup. Ryktet om händelsen spreds snabbt och blev mycket omtalat. Inte bara på grund av storleken på raset utan även för att ingen människa omkom.
 
 
Då tiden begavs sig var det var det mycket liv och rörelse runt gruvan. I gruvan var det mörkt, smutsigt, rökigt och varmt det kunde på sina ställen bli uppåt 50 grader i gruvgångarna. Stormaktstiden på 1600-talet, svarade gruvan tidvis för två tredjedelar av det europeiska kopparbehovet.
i Stockholm kallade riksrådet gruvan för rikets skattkammare och kassakista.
En gruvdräng kallad Fet- Mats förekom i Gruvan, Fet-Mats hade försvunnit någon gång på hösten 1676 eller våren 1677.
Hans historia är verkligen häpnadsväckande.
År 1719 upptäckte gruvarbetare en död man i ett vattenfyllt schakt i en del av gruvan som inte använts på länge. Under rasmassorna låg liket av en ung gruvarbetare som var i 20 års åldern.  Man bedömde av skicket på kroppen att mannen inte hade legat där särskilt länge och man bar upp honom till ytan. Väl uppe började folk strömma till för att se vem det var som hade förolyckats. Konstigt nog var det ingen som kände igen mannen till en början, och ryktet att man hade hittat en okänd människa i gruvan spred sig över staden Falun.
 Då kroppen visades upp kände en kvinna igen den som sin trolovade som försvunnit i mars 1677, drygt fyrtio år tidigare. Det trodde man inte alls på till en början, att han skulle ha varit trolovad till en gumma. Det visade sig, trots allt, att gumman hade rätt eftersom några äldre gruvarbetare identifierade liket som Fet-Mats Israelsson från Boda i Svärdsjö socken och mycket riktigt förlovad med den gamla gumman Margreta Olsdotter. Fet-Mats hade bevarats av den naturligt förekommande kopparvitriolen i gruvan.
Efter nästan 30 år som turistattraktion begravdes han under golvet i Stora Kopparbergs kyrka likt en Präst begravning.
Han fick inte vila särskilt länge. 1816 flyttades hans kvarlevor till kyrkogården. Några år senare flyttades han åter igen. 1862 tog man upp honom och lade kvarlevorna i en liten trälåda som sedan ställdes upp på vinden i kyrkan och glömdes bort.
 
  År 1900 höll man på att bygga om kyrkans vind och då fann man åter den lilla lådan med Fet-Mats kvarlevor. Återigen ställdes han ut till allmän beskådan uppe på läktaren i Stora Kopparbergs kyrka. Men nu började man tycka synd om mannen som alldrig får frid. Det dröjde dock till 1930 innan Fet-Mats begravdes ute på kyrkogården. Där vilar han fortfarande. Över 250 år efter sin död fick Fet-Mats äntligen frid.
 
Jag följer med en guide ner i gruvan.
 
Vi knackar i berget och hälsar artigt till gruvfrun som vakar över berget.
De som inte har lyssnat på hennes varning har det gått illa för.
 
 
Nu för tiden är det ca 5 grader, året om i gruvan
 När jag går ned i en gruva så känns det fantastiskt Jag känner mig lugn och jag bara njuter av detta. 
Vi kommer upp igen.
 Runt dagbrottet finns det mycket att utforska.
 
Vi åker till Kyrkan som Fet-Mats är begravd.
"Stora Kopparbergs kyrka"
 
Här slutar historian om Fet-Mats.
 
Det är dags för oss att åka hemåt till Norberg.
"Falu Koppargruva är ett roligt och spännande utflyktsmål"
 
 
Gilla oss på Stevesbloog.se@facebook
 
Vi ses!