Sörmland!

Hej!
 
I lördags morse tog vi bilen och körde mot Strängnäs  som är en tätort i Södermanland även kallad Sörmland som är ett landskap i östra Svealand.
 Namnet betyder Södermännens land, Södermännen var det folk som bodde söder om Mälaren.
 
Cirka 6 km utanför Strängnäs hittar vi Skandinaviens största militärfordonsmuseum,
Arsenalen.
Ett museum fyllt av fordon både på band och hjul. Här finns ett 70-tal fordon från 1920-2000 talet. Samlingen är inriktad på fordon som använts i Sverige, men åtskilliga utländska fordon finns med som jämförelse.
 
 Här visas den militära fordonsutvecklingen från 1900-talets början fram till idag.
 
Fordonen visas i sitt tekniska och historiska sammanhang. Tonvikten ligger på perioden från andra världskrigets utbrott till det kalla krigets slut (1939-1990),  då det skedde en otrolig utveckling inom teknik och krigföring.
Jag kan tyvärr inte ta med alla fordon, det skulle bli tok för många foton.
 
Vi går ut från museet och intil så finner vi ett soldattorp, även kallat knekttorp.
Soldattorpet bekostades av den rote som ansvarade för soldatens uppehälle och bostad och enligt stadgan skulle husgrunden vara 8 x 4 meter och husets höjd vara sju stockar högt (cirka två meter). Denna specifikation bestämdes av armén för att soldaterna skulle få likvärdiga bostäder.
Förmånen av fri bostad i ett soldattorp var en del av den indelte soldatens ersättning och när han slutade sin tjänst blev han tvungen att flytta ut för att bereda plats åt sin efterträdare. Många familjer, vars försörjare avled under aktiv tjänstgöring, hamnade i stora svårigheter när de på detta sätt blev hemlösa med kort varsel.
 
Dock hade ofta roten en viss skyldighet att bistå änkan i sådana fall och om soldaten avled under tjänstgöring kunde armén bistå med begravningshjälp.
 
Vi åker vidare mot Stallarholmen Strängnäs kommun i Södermanlands län.
Vackert belägen precis vid Mälaren finner vi ett Barockslott "Mälsåkers slott".
 
Namnet Mälsåker är belagt från 1400-talet då det var en sätesgård. Det äldsta husets historia är dock höljt i medeltidens dunkel.
 
Vi har varit här många gånger, jag älskar att sätta mig på den imponerande terrass med stora svängda trappor mot sjön.
 Vi sitter där en lång stund, det är bara jag och hundarna inte en enda själ och solen värmer oss.
 
Nu är det dags för oss att bege oss hemåt, jag hoppas du har haft en trevlig stund med oss.
 Att åka till Sörmland är ett bra utflykts mål.
Vi ses!
 Dela gärna så att vi når ut till flera
Ha en fin dag!

 
 
 
Sörmland - arsenalen - fordon - militärfordonmusseum - militärt - museum - mälaren - skandinaviska - sverige - södermännen