Öjesjöbrännan.

Hej!
 
Skogsbranden i Västmanland 2014 bröt ut 31 juli 2014 på ett kalhyggei nordöstra delen av Surahammars kommun nära gränsen till Sala kommun.
Det var den största skogsbranden i Sverige sedan 50-talet.
 
En gnista från en skogsmaskin vid markberedning av ett kalhygge orsakade branden. SOS larmades klockan 13:29 av maskinföraren, som var ensam på platsen. Kalhygget är beläget ungefär mitt emellan Seglingsberg och Öjesjön omedelbart norr om Fermansbo urskog.
 
Under lördagen 2 Augusti blev situationen riktig besvärlig, branden gick inta att hejda.
Släktningsarbetet var kaotiskt och allt brännbart togs av lågorna.
2014 var det mycket varma dagar med temperaturer runt 30 °C
 
Under eftermiddagen 4 augusti påbörjades evakuering av de boende i Gammelby vid väg 668 på östsidan av Virsbosjön Samma kväll evakuerades invånarna i Västervåla och Ängelsberg samt boende norrut längs väg 668 till Hästbäck och boende sydost läng Väg 256 till Hörnsjöfors. På morgonen den 5 augusti uppmanades boende i Norberg att förbereda sig på eventuell evakuering, men detta behövde inte genomföras.
21 augusti hade röjningsarbetet kommit så långt att alla permanentboende inom det avspärrade området hade tillåtelse att återvända till sina bostäder.
 
Efter 12 dagar så var branden under kontrol. Totalt uppges tre miljoner ton vatten ha släppts ner över området och runt 300 personer ska ha arbetat med branden.
Den totala virkesförlusten uppges motsvara ett värde av 600-700 miljoner kronor.
Skogsbränder skapar unika substrat, miljöer och ekosystem och förändrar väsentligt konkurrensen mellan olika arter. Det finns också arter som är direkt beroende av brand.
 
 
 Vi kommer fram till Öjesjön strand, WOW! naturens återhämtning är bra vackert!
 
I ett torp invid Öjesjön långt bortom allfartsvägen levde Emma.
Det finns sex stycken sevärdigheter i Ekoparken Öjesjöbrännan
Och en av dem är Emmas torp, här levde hon och hennes fem barn. Det är en tid som känns avlägsen men bara är ett sekel bort.
 
 
Tack för idag vi ses!
 
Dela gärna så att vi når fler!
 
 
 
 
branden i västmanland - skogsbranden i västmanland - Öjesjön - öjesjöbrännan