Kungarnas rike.

Hej!
 
Vi vaknade tidigt igår . Jag bryggde en kopp kaffe och så satt vi oss på farstun som vi brukar göra för att se soluppgången.
 Det var en fin morgon stund.
 
Vi tar bilen från Salbohed och kör efter dom slingriga skogavägarna som tar oss till vårt första stop.

Kungliga vattenfallstyrelsen arenderade 1916 för en engångsavgift på 300kr och ha en tid av 40år. Avsikten av detta var att utvärdera en alternativ bränsleförsörjning för ångkraftverket i Västerås. Sedan försvårade des av krigshandlingar.

Under andra värdskrigen drevs torvbrytningen för att försörja den nya cement fabriken i Köping med bränsle. Verksamheten på mossen drevs i tvåskift och dygnet runt vid torkugnen.
 Verksamheten öpphörde vid krigets slut.
Allt som återstår idag är betongpelarna efter torkugnen vid fläckebovägen.
 
Vi fortsätter mot kungsör Kungarnas rike.
 
Kungsuddens kungsgård grundades av Gustav Vasa på 1500-talet. Under sin tid byggde han ut gården med flera byggnader. Den blev sedan en populär tillflyktsort för flera svenska kungar. 1822 utbröt en stor eldsvåda som ödelade alla byggnader utom den som nuförtiden bland annat fungerar som hembygdgård och museum.
 
Kungsudden ligger vid Mälarens strand i en vacker historisk miljö.
 Fin utsikt över Mälaren.
 
Vi går in på Hembygdsmuseet.
 
Här finns föremål som kan intressera folk i alla åldrar - gamla verktyg, leksaker, kläder och kuriosa. Alla föremål berättar något om hur det har varit att leva i Kungsör förr i tiden.
 
 
Vi lämnar Hembygdsgården och åker vidare till Torpa kyrka som ligger i Kungsörs kommun.
Torpa kyrka är en av de kyrkor i Mellansverige, som av forskare daterats så långt
tillbaka som till missionstiden vid 1100- talets slut.
 
Men som vanligt var inte kyrkan öppen så det blir inga bilder innefrån tyvärr.
 Vi åker vidare mot Rytterne.
 
Stora och lilla Rytterne kyrkoruiner hör till de äldsta kristna minnesmärkena i Västmanland med ursprung kring 1200-1300 tal. Stora Rytterne kyrka uppfördes någon gång på slutet av 1100-talet cirka två km norr om nuvarande Rytterne kyrka, och den var öppen för begravningar fram till år 1841.
 
Det var en fin historiafärd synd bara att vi inte kom in i kyrkan men nu för tiden måste tyvärr kyrkorna ha låst för att inte bli utav med kyrksilvret.
 
Det var allt för oss idag.
Vi ses!